Pyhän Naumin luostari – paikka, jossa makedonialainen viina ja vesi virtaavat vuolaasti

 

Ohridin kaupungissakin (kuvat yllä) riittää upeita kirkkoja sekä vanhoja luostareita ihailtavaksi – vaikka jokaiselle vuoden päivälle. Mutta alueen suosituin pyhä paikka sijaitsee kaupungin ulkopuolella, 29 kilometrin päässä Ohridista.

Pyhän Naumin luostarin kannattaa tehdä päiväretki tai puolipäiväreissu Ohridista.

Se on erittäin hurmaava kohde Ohridjärven rannalla. Alueella on luostarin lisäksi neljä eri kirkkoa, kirkasvetisiä lähteitä, uimarantoja sekä ravintoloita. Paikasta liikkuu monia legendoja, ja yksi kuuluu muun muassa näin:

Makedonialainen pyhimys Naum oli aikoinaan kuuluisa opettaja sekä kirjoittaja. Kun hän kuoli vuonna 910, hänet haudattiin luostarin alle.

Luostari rakennettiin joskus 1500-luvulla. Se on toiminut muun muassa munkkiluostarina ja poikakouluna. Nykyään luostaria pidetään yllä turisteja varten ja siellä työskentelee kerrallaan yksi ortodoksimunkki.

Osa rakennuksesta on hotelli- ja ravintolakäytössä. Luostarissa on myös äärimmäisen kaunis puutarha ja oman viehätyksensä alueelle tuo Ohridjärven sinisyys.

Kuuluuko pyhimyksen syke – alkoholin avulla?

Lähes jokaiseen makedonialaiseen ortodoksikirkkoon on noin euron pääsymaksu. Ohridissa muutamiin paikkoihin saa maksaa jopa kaksi euroa.

Kuvia ei saa ottaa sisällä; siitä pitää huolen tiukkailmeiset vartijat.

Pyhän Naumin luostarissa on upeita ikoneita ja eräs tärkeä kohta, josta sanotaan, että sitä kuuntelemalla voi havaita Naum-pyhimyksen sydämen äänen.

Turisteille yritetään tarjota paikallista viinaa, että ”syke” kuuluisi haudalla paremmin. Minulle oltaisiin tarjottu paikallista likööriä, ilmeisesti mastikaa. Oma tapansa nostattaa sykettä on tuokin!

Todellisuudessa ääni, jos se kuuluu, on Ohridjärven veden loiskintaa.

Silti, tuo hauta on kuulemma yritetty ryöstää aikojen saatossa monta kertaa. Pyhimyksellä uskottiin olevan parantavia voimia. Alueella on paljon vesipisteitä, joissa lukee, että vettä on turvallista ja terveellistä juoda.

Luostarin pihalla patsastelee usein myös riikinkukkoja, joista myös varoitellaan. Ne voivat olla äkäisiä otuksia, mutta jonnekin ne olivat piiloutuneet tällä kertaa yhtä lukuun ottamatta.

Pienissä häissä

Luostarialue on tunnettu myös äärimmäisen kirkkaasta lähteestä, joka laskee Ohridjärveen. Muutaman kilometrin matkalla vesi vaihtaa väriään kirkkaan turkoosista syvän siniseen. Vesi on niin kirkasta, että on mahdollista nähdä pohjakasvillisuutta sekä kaloja.

Turisteja kuljetetaan veneillä pitkin lähdettä ja isot seurueet juhlivat omilla lautoillaan.

Törmäsin lauantaina useisiin hääseurueisiin alueella, ja pääsin kuuntelemaan paikallisten soittajien musiikkiakin yksiin lauttabileisiin. Mielenkiintoista oli seurata paikallisia hääseremonioita; pienten kirkkojen pihoilla istui viimeisen päälle laitettuja senioreita sekä lapsia, sillä kirkkoon eivät kaikki mahtuneet, eikä siellä ole penkkejäkään.

Maistoin lautalla tämän reissuni ensimmäisen baklavan, ja se oli niin hyvää, että jääköön myös viimeiseksi. Voittajaa tuskin löytyy.

Sen sijaan eräässä ravintolassa jouduin jättämään tilaamani pääruuan koskematta.

Himoitsin sillä hetkellä lihapullia ja ruokalistassa luki, että ne ovat naudan jauhelihasta.

Mutta kun sain lihapullat, niissä oli kokonaisia lihakimpaleita ja ne olivat vaaleanpunaisia eli raakoja sekä näyttivät porsaanlihalta. Ja possua en mieluusti syö.

Henkilökunta lopetti yllättäen englannin kielen puhumisen, kun reklamoin lihapullistani. Onneksi ne maksoivat vain viisi euroa – ja ruokin samalla muutaman katukoiran.

 

 

Hilpeä venematka Ohridiin

Pyhän Naumin luostari sijaitsee vain kilometrin päässä Albanian toiselta rajanylityspaikalta. Puhelimeni on välillä niin Albanian kuin Makedonian verkossa.

Ohridin kaupungista pääsee Naumin luostariin bussilla, veneellä tai taksilla. Venematka kesti noin 90 minuuttia suuntaansa ja maksoi yhteensä kymmenen euroa.

Maisemat olivat kyllä matkalla tuon hinnan ja ajan väärti. Illalla toivoin, että olisin pukenut enemmän vaatetta ylle, sillä paksukin trikoomekko huivin kanssa oli aivan liian vähän – ja halusin välttämättä katsella upeaa auringonlaskua kannella.

Myöhemmin laivalla alkoi soida poppi ja sisällä lämmitelleet ihmiset tulivat kannelle juhlimaan. Vodkapullokin siellä kiersi ja käsikynkässä tanssimme Ohridin satamaan saakka.

Seuraathan Adventuristaa myös Facebookissa? Liity faniksi täällä

 

 

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: