Miksi kaikilla balilaisilla on sama etunimi?

Ketut. Putu. Made. Wayan. Aina kun tapaan uuden balilaisen ja juttelen hänen kanssaan, kuulen jonkun näistä nimistä. Jokaisessa pienessäkin kylässä on vähintään muutama Putun tai Maden majatalo tai Wayanin warung (kotiravintola). Välillä tuntuu, että kaikilla balilaisilla on sama nimi.

Ja oikeasti niin onkin. Melkein. Uskokaa tai älkää, mutta Balilla on käytössä neljän nimen systeemi. Alimmassa kastissa balilaiset ovat saaneet nimensä aina syntymäjärjestyksessä. Nykyisin kasteja ei enää ole Balilla, tai ainakaan niiden merkitys ei ole niin suuri kuin aiemmin. Eri kasteihin ja uskontoihin kuuluvat voivat nykyisin melko vapaasti muun muassa valita puolisonsa Balilla.

Nimiperinne on kuitenkin vielä voimissaan vahvana, varsinkin vanhoissa alemman luokan kasteissa.  Ensimmäisen lapsen nimeksi annetaan aina Putu, Wayan tai Gede – sukupuolesta riippumatta. Toinen lapsi on aina Made, Kadek, Ngurah tai Nengah. Kolmannen lapsen nimi on Nyoman tai Komang. Neljäs on aina Ketut. Käytössä on siis 10 (+1) nimeä.

Miltä kuulostaisi, jos puolet suomalaisista olisi Markkuja, Timoja, Tarjoja sekä Leenoja – sukupuolesta riippumatta?

Jos balilaiseen perheeseen tulee viides lapsi, nimikierros alkaa alusta. Yleensä viidennelle lapselle annetaan eri nimi kuin ensimmäiselle, mutta joskus hän saa saman nimen ja liitteen Balik, joka tarkoittaa lähes samaa kuin ”uusinta” tai ”uudestaan”. Kuudes saa saman nimen kuin toisena syntynyt.

Jotta Bali ei olisi täynnä Putuja, Wayaneita ja Gedejä, monet ottavat kutsumanimekseen toisen nimensä, joka voi olla peräisin esimerkiksi hindujen uskonnosta tai jokin, esimerkiksi syntymähetkeä, kuvaileva sana. Tai sitten he käyttävät perheensä vanhan kastin mukaisia etunimiä, kuten Ayua, Gustia tai Agungia.

Balilaisilla ei ole virallisesti käytössään sukunimiä, mutta muun muassa länsimaisten kanssa liiketoimintaa harjoittavat balilaiset ovat ottaneet käyttöönsä myös toisen nimen tai keksineet itselleen sukunimen. Balilla törmääkin nykyisin Putu Smithiin tai John Ketut -nimisiin henkilöihin.

Joskus balilaiset lisäävät nimensä eteen määreen, joka kertoo sukupuolesta: I on miehille ja Ni naisille. Joten I Wayan tarkoittaa miespuolista ja Ni Wayan naispuolista Wayania.

Toisinaan nimeä kuvailevat muut määreet saattavat muuttua ikääntymisen yhteydessä. Esimerkiksi Made, joka on lapsena saanut lisänimen Gemuk (=lihava), saattaa vaihtaa toisen nimensä vanhempana vaikkapa kuvaamaan rauhallista luonnettaan ja ottaa silloin käyttöön nimen Made Santi.

Etunimi kertoo siis Balilla paljon: sosiaalisesta asemasta ja syntymäjärjestyksestä, joskus jopa ulkonäöstä tai syntymähetkestä. Nimestä keskusteleminen onkin helppo tapa aloittaa juttelu balilaisen kanssa. He kertovat mielellään oman nimensä tarinoita.

Alimmaisessa kastissa (sudra) syntymäjärjestys vaikuttaa nimeen

  1. Ensimmäisen lapsen nimi: Ni Luh (vain tytöille), Putu, Wayan tai Gede
  2. Toisen lapsen nimi: Made, Kadek, Ngurah tai Nengah
  3. Kolmannen lapsen nimi: Nyoman tai Komang
  4. Neljännen lapsen nimi: Ketut
  5. Viides lapsi: Joku ensimmäisestä nimirimpsusta, joko eri kuin ensimmäinen tai sama Balik-lisäliitteellä

Perinteiset nimet muissa kasteissa

Toiseksi alimmaisessa kastissa (wesya)

  • Miehet: Gusti Bagus
  • Naiset: Gusti Ayu

Toiseksi korkeimmassa kastissa (ksatria)

  • Miehet: I Gusti, I Dewa
  • Anak Agung, Tjokorda

Korkeimmassa kastissa (brahmana)

  • Miehet: Ida Bagus
  • Naiset: Ida Ayu

Esimerkkejä balilaisista nimistä ja niiden merkityksistä

  • I Made Peken (perheen toinen lapsi, poika, joka on synnytetty todennäköisesti torilla tai asuu sen läheisyydessä, tori = peken)
  • Ni Wayan Suprata (perheen ensimmäinen lapsi, tyttö, hyväkäytöksinen = suprata)
  • I Ketut Purnama (perheen neljäs lapsi, poika, joka on syntynyt täydenkuun aikaan, täysikuu = purnama)

Tässä perheessä on jo kaksi Putua, Kaksi Madea, Nyoman ja kaksi Ketutia, joista toinen on perheen äiti ja toinen tytär.
Putu peukuttaa.
Komang kauppaa hedelmiä.

Wayanilla on taksi.

Ketut veneilee.
Kadek kalastaa.

Kiitos tämän jutun tiedoista kuuluu kaikille niille kymmenille, ellei sadoille Putu-, Ketut, Wayan-, Gede-, Gusti-, Agung-, Ayu- ja Nyoman-nimisille balilaisille, joiden kanssa olen keskustellut etunimistä kolmella eri reissullani 20152017.

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: