Yksityinen vesitasokyyti turkoosin veden yli resortille. Söpöjä villoja merenpäällä. All inclusive -aterioita. Malediivit näyttäytyy mainoskuvissa unelmien lomakohteena – johon saa myös uppoamaan unelmasumman rahaa. Hiljaisimpina sesonkeina halvimmat resortit maksavat 300–400 euroa yöltä, mutta yksi yö voi hyvinkin maksaa 700–800 euroa tai paljon enemmän. Päälle kun tulevat monen sadan euron kyydit yksityissaarelle, ruokailukustannukset ja palvelumaksut.
Onneksi paratiisisaaristaan tunnetun Malediivien voi kokea myös edullisesti. Työkaverini Tiina kirjoitti Me Naisiin artikkelin vuosi sitten Malediivien-matkasta, jonka voi tehdä Kanarian-reissun hinnalla. Se matkajuttu inspiroi kovasti ja täällä sitä nyt ollaan! Nauttimassa budjettimatkailijan Malediiveista. Miten se on onnistuu?
Lennot
Hankin oman lentolippuni yli kolme kuukautta etukäteen. Minulla on opintovapaani vuoksi tänne vain menolippu, joka maksoi 340 euroa. Tämäkin oli mielestäni halpa diili Qatar Airwaysiltä; ja vain 60 euroa kalliimmalla oli mahdollisuus saada myös kyseisen lentoyhtiön meno-paluulippu, jos päivämäärät olisivat joustavat.
Lentoaika oli erittäin miellyttävä; ensin kuutisen tuntia Dohaan ja sitten kahden tunnin nopea vaihto. Jonot turvatarkastukseen olivat pitkät, joten lentokentällä hengailuun ei jäänyt aikaa. Lopulta vielä alle viiden tunnin lento Malén lentokentälle.
Takuuvinkki! Jos vielä ei ole tilauksessa uutiskirjeitä, niitä kannattaa tilailla lentoyhtiöiltä ja hakupalveluilta, niin kuulee varmasti hyvissä ajoin tarjouksista. Myös Facebookissa on syytä laittaa seurantaan erilaisia lentoyhtiöitä ja muistaa asettaa hälyt päälle, että uutisvirrassa varmasti huomaa uusimmat alennukset. Muutamilla lentoyhtiöillä ainakin on usein 399 euron tarjouksia Helsinki–Malé-reitille.
Sisäiset kyydit
Lentokentältä on alle euron lauttamatka Malén saarelle. Kentältä myös lähtee suoraan pikaveneitä tänne Maafushin saarelle, jossa olen parhaillaan; ne maksavat noin 20–25 euroa.
Mutta koska saapumispäiväni Malediiveille oli perjantai, silloin ei kulkenut paikallisia alle euron lauttoja. Kaikkina muina päivinä niitä kulkee kymmenen minuutin välein. Onneksi Malén hotellin yöpymiseen kuului yksityinen kuljetus lentokentältä hotellille.
Lentokenttä sijaitsee saarella ja kuuluu yhteen niistä harvinaisista kentistä, joilta pääsee pois vain vesireittejä. Maléssa kannattaa ottaa taksi saaren toisessa päässä olevaan terminaaliin, josta lautta lähtee Maafushiin. Matka saaren läpi ei ole pitkä, korkeintaan 30 minuuttia kävellen. Mutta siinä kuumuudessa matkalaukun kantaminen mukulaisilla kaduilla ei välttämättä houkuttele.
Yhden Malé-yöpymisen jälkeen olin itsekin ajatellut ottaa tuon 1,50 euron lautan (lähtöjä 2–3 kertaa päivässä) Malésta Maafushiin, mutta ukkoskuuro päätti lauantaina toisin: kaikki lauttaliikenne pistettiin poikki sinä päivänä. Sain kuitenkin Malésta ICom-yhtiön pikavenepaikan, joka maksoi noin 21 euroa ja kesti 40 minuuttia. Paikallisten lautalla olisi nähnyt useampia saaria, sillä se kulkee hitaammin (noin 2 tunnissa) ja pysähtyy monessa paikassa.
Sisäiset kuljetukset halvimmillaan alle 5 euroa:
- Lentokenttä–Malé 0,80 euroa
- Malén taksikyyti toiseen terminaalin 2 euroa
- Malé–Maafushi 1,50 euroa
Majoitus
Kukaan ei tiedä Maafushin asukasmäärää. Useimmat sanovat, että saarella on 3 000 asukasta, mutta villeimmissä vastauksissa luku on tuplasti enemmän, 8 000, tai selvästi vähemmän, 1 500 asukasta. Oli miten oli, saari on todella pieni: se on pituudeltaan vain alle 1,5 kilometriä ja leveydeltäänkin alle 500 metriä. Sen kävelee hyvin ympäri 20 minuutissa.
Pienellä saarella on kuitenkin yli 50 majataloa ja hotellia. Lisää tulee koko ajan, sillä joka kulmassa rakennetaan uusia hotelleja.
Jos matkaseurueessa on kaksi ihmistä tai enemmän, hotellihuoneen saa hyvään hintaan. Maafushin kalleimmatkin sviitit maksavat alle 200 euroa, ja tavallisen kolmen–neljän tähden hotellihuoneen saa edullisimmillaan 60–70 eurolla.
Yksinmatkustavana haluan kuitenkin jotain vielä halvempaa ja siksi valitsin paikallisen majatalon.
Ja oikean valitseminen olikin melkoista puuhaa.
Samaa majataloa saatetaan markkinoida sekä AirBnB:ssä, Homestay-palvelussa että hotellihakusivustoilla. Ja niissä voi olla samaan paikkaan selvästi eri hinnat sekä eri nimet.
Esimerkiksi kun tarkastelin nykyisen majapaikkani Royal Pearl Innin hintoja, AirBnB:n tarjous tuntui aluksi edullisimmalta, mutta siihen olisi päälle tullut erilaisia siivous- ja muita maksuja.
Kun valitsin 10 päivän majoituksen etukäteen hotellisivustolta, se antoi pitkän yöpymisen edun eli -20 prosenttia lähti hinnasta. Hintoihin tulee kuitenkin aina päälle erilaiset sänkyverot ja muut maksut, yleensä noin 22 prosenttia.
Myös paikan päältä voi varata majataloja, jos haluaa käydä katsomassa niitä ennen diilin tekemistä. Useimpien hinnat ovat siinä 30–40 euron paikkeilla, ja niihin kuuluu aamupala. Myös alle 20 eurolla saa vaatimattoman majoituksen, jossa ei välttämättä ole omaa suihkua eikä wifi-yhteyttä.
Mutta jos majapaikan varaamisen jättää saarelle, etukäteen on hyvä tarkistaa, että meneillään ei ole mitään paikallisten lomakausia tai juhlia. Kun saavuin itse Maafushille, täällä juhlittiin paaston loppumista ja kaikki majatalot olivat täynnä paikallisia. Jopa oma majataloni oli buukattu täyteen ja vietin ensimmäisen yön viereisessä majatalossa, johon isäntäni varasi minulle huoneen.
Suosittelen x 3 majataloa
Muu hintataso
Olen varannut Malediivien päiväbudjetiksi 50 euroa. Siitä noin 30 euroa menee majoitukseen (Maléssa hotellihuone lentokenttäkuljetuksineen Somerset Innissä maksoi 45 euroa) ja 10–20 euroa jää ruokailuun sekä aktiviteetteihin, kuten sunset-risteilyyn. Muissa kohteissa yritän yöpyä ja elää paljon edullisemmin; esimerkiksi Balilla mainion majatalohuoneen saa 12–15 eurolla ja hotellinkin 20 eurolla. Mutta joskus on kiva ja pitääkin panostaa majoitukseen, sillä jatkuva majataloelämäkin voi alkaa esimerkiksi käydä hermoille ja tarvitsee enemmän omaa rauhaa tai vaikkapa kunnon suihkun.
Toistaiseksi Malediivien-budjettini kuulostaa oikein realistiselta. Paikallisten saarella muun muassa vesipullon saa ravintolassakin eurolla tai alle, mutta resorteissa vesi voi maksaa kolmekin euroa.
Olen varannut Malediivien päiväbudjetiksi 50 euroa.
Olen syönyt Maafushilla illalliseksi yleensä jonkun kala-aterian, kuten tonnikalaa ja kasviksia sekä riisiä.
Kananmuna–nakki–paahtoleipä-setti kuuluu majataloni aamiaiseen, joskus myös hedelmälautanen, ja sillä jaksaa melko pitkälle. Päivällä riittää joku mehu, hedelmälautanen tai vaikkapa leipomon kasvispizzapalanen.
Koska islam on Malediivien pääuskonto, paikallisten saarilla ei ole alkoholia tarjolla. Budjettimatkailija voi siis säästää ja viettää tipattoman loman tai törsätä kunnolla ja vierailla resorteissa, joissa voi juoda alkoholia. Maafushin edustalla on myös bilelaiva, jossa voi käydä juomassa viiden euron oluen tai lähes kymmenen euron pina coladan.
Muutamalla Maafushin hotellilla on oma uimaranta ja lisäksi on yleisiä rantoja. Bikini beachilla rantatuolin päivävuokra on noin kolme euroa, mutta senkin voi kiertää tuomalla oman pyyhkeen tai lillumalla yleisen rannan ”rantatuoleissa”. Hiekka on yhtä valkoista ja meri yhtä turkoosia täälläkin kuin resortsaarella, vaikka ranta saattaakin olla hieman roskaisempi.
Järjestettyjä sukellusretkiä ja muita vesiurheiluvaihtoehtoja on paljon tarjolla, mutta snorklausvälineet saa majatalosta hyvällä onnella ilmaiseksi, ja myös polkupyörän käyttöönsä.
25 hintaesimerkkiä
- Banaani kaupasta 0,20 euroa
- Sämpylä leipomosta 0,30 euroa
- Donitsi leipomosta 0,50 euroa
- Suklaapatukka 0,60 euroa
- Vesipullo 0,80 euroa
- Hammastahna 0,90 euroa
- Deodorantti 0,90 euroa
- Tee / tavallinen kahvi 1 euro
- Virvoitusjuoma kaupasta 1,20 euroa
- Pizzapala leipomosta 1,50 euroa
- Jäätelö kaupasta 1,50 euroa
- Suihkusaippua 1,50 euroa
- Virvoitusjuoma rannalla 2 euroa
- Hyttysmyrkky 2,20 euroa
- Tuoremehu baarissa 2,50 euroa
- Kokonainen kookos 2,50–3 euroa
- Hiusöljy 3 euroa
- Paikallinen roshi-ateria 5 euroa
- Curry-ateria 6–7 euroa
- Paikallista valkoista kalaa, kasviksia ja riisiä 8 euroa
- Tonnikalaa kasviksilla ja riisillä 10 euroa
- Buffet-illallinen Arena-hotellissa 12 euroa
- Auringonlaskuristeily 21–25 euroa
- Sukellusretki (puolipäivää/koko päivä) 40–90 euroa
- Resort-retki (sisältää muun muassa all inc. ruokailun) 100–120 euroa
Eli, jos Malediiveilla viettää vaikkapa 10 päivän soololoman, omatoimimatkaan saa varata 700–900 euroa. Kaksinmatkustavat ja perheelliset pääsevät unelmalomalle vieläkin edullisemmin, koska he voivat ainakin puolittaa yöpymismaksut. Ja pidemmällä lomalla säästöä tulee enemmän, sillä hintataso paikallisten saarella on kuitenkin vielä Suomen-hintoja matalampi – ellei halua nauttia kaikkia aterioitaan hotellien fine dining -ravintoloissa, jolloin rahaa saa kulumaan paljon enemmän. Itse vietän Malediiveillä yhteensä 16 päivää ja majoitukset sekä lennot varasin jo silloin, kun olin vielä palkansaaja.
Myös 700–900 euroa on paljon rahaa, mutta työssäkäyvä voi säästää matkabudjetin reilussa puolessa vuodessa pienilläkin köyhäilyvinkeillä. Realistisia säästötärppejäni voi lukea vaikkapa tästä Me Naisten artikkelista.