Jyväskylän kolme ihaninta asiaa just nyt – ja aina

Vaikka Jyväskylän-viikonlopustani on jo muutama päivä, en voi olla hehkuttamatta: kyllä se on sitten kaunis ja kiva kaupunki.

Samaan aikaan Jyväskylä on mainion pieni ja kompakti kaupunki, jossa liikkuminen on helppoa.

Mutta sitten sillä on suurkaupungin luonne vaikkapa MM-rallien aikaan. Silloin kaupungissa kuhisee: on ohjelmaa, ulkomaalaisia turisteja sekä vauhtia niin, ettei mukana oikein pysy.

Tajusin äskettäin, että kun opiskelin Jyväskylässä, en ehtinyt siellä viettää paljon vapaa-aikaa. En paljoa rentoillut.

Sen näki jo vaatetuksestanikin. Muistin äskettäin, että pidin tuolloin aina housuja, silitettyjä paitapuseroita ja nahkakenkiä. Joskus jopa olkatopattuja jakkuja. En koskaan ollut mekossa tai shortseissa enkä juurikaan tennareissa – asuissa, jotka ovat minulle rakkaimpia nyt.

Opiskelin ja tein töitä. Joskus kävin bilettämässä, mutta en kovinkaan usein, vaikka opiskelijajuhlia olisi ollut tarjolla lähes joka päivä.

Ulkoilutin silloin kameraani vain noissa juhlissa ja ikuistin ihmisiä. En hyödyntänyt koskaan Jyväskylän kauniita maisemia, joita olen alkanut tarkkailla kunnolla vasta tällä vuosikymmenellä.

Nyt kun haahuilin shortsikeleillä vaikkapa kaupungin satamassa, tuntui kuin Jyväskylän ajoistani on ikuisuus ja kaupunki on muuttunut paljon – kuten minäkin.

Samalla muistan joitain asioita kuin ne olisivat tapahtuneet eilen. Ainakin, kun pääsin kuljeskelemaan lempipaikoissani Jyväskylässä.

Parasta Jyväskylässä nyt ovat:

 

1. Kauniit vesistöt

Rakastan merta ja sen läheisyyttä. Joskus minua ahdistaa olla sisämaassa, mutta Jyväskylässä on niin paljon vesistöjä, että siellä viihdyn mainiosti.

Jyväskylällä on merikaupungin luonne. Siellä on noin 330 järveä ja mahtava Päijännekin – johon Jyväsjärvi on yhteydessä.

Vesistöjä on kaikkialla. Olen tuijottanut niitä kahdeksannen kerroksen kodistani Jyväskylässä. Opiskellessani Mattilanniemen kampuksella. Polkiessani Kuokkalan-siltaa.

Olipa sitten sadetta tai tuulta, kosteus pyrkii ihon alle Jyväskylässäkin kuin jossain merellisessä kaupungissa.

Ja sitten se vielä, kuinka hyvin Jyväskylä osaa hyödyntää vesistöjä ja niiden rantoja. Niiden äärellä on jatkuvasti toimintaa ja se tekee kaupungista entistä viehättävämmän.

 

2. Suomen kaunein kampus

Jyväskylän yliopiston kampus. Siinäpä oli aikoinaan yksi syy sille, että valitsin Jyväskylän opiskelupaikakseni. Toki, se on lähellä Oulua ja siellä oli mahdollisuus opiskella muun muassa journalistiikkaa.

Näinä päivinä kampus on vielä kauniimpi. Alvar Aallon suunnittelemat rakennukset Seminaarinmäellä. Ilokivi, jossa olin töissä kaksi vuotta ja tein Suomen upeinta ylioppilaslehteä, Jylkkäriä. Välillä siellä juhlittiinkin ja käytiin konserteissa. Viihtyisä pääkirjasto.

Suomessa ei ole toista samankaltaista kampusta.

Ja niin, tietenkin tähän paikkaan myös liittyy Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto, jossa opiskelin vielä viime vuonna. Opintovapaallani tein opinnot etänä, ja se oli ehkä elämäni parasta aikaa.

Kyllä parhaillaankin mietin, että pitäisikö minun opiskella jotain tulevalla vuorotteluvapaallani.

 

3. Kävelykaduista parhain

Jyväskylän kävelykatu. Klassikko. Alakaupungin kivat kauppakeskukset, ravintolat ja muut menot.

Tämä kävelykatu varsinkin kesällä todellinen energiakeskus. Sen varrella on kivoja liikkeitä.

Vaikka kävelykatu ei yläkaupungille ulotukaan, sama katu on sielläkin erittäin kiva. Paljon kuppiloita lähellä yliopistoa. Kirkkopuisto. Taidemuseo.

Sen verran voisin kuitenkin kritisoida, että harmi, kun sunnuntaina moni liike oli kiinni. Mikä sen parempaa shoppailuaikaa turistille onkaan kuin kesäsunnuntai?

Mutta erityispisteet sille, että kävelykadulla on useampi jäätelökiska, joka ei ole niin sanotusti perinteinen ketju, vaan täysin uusia nimiä minullekin.

 

 


Voisin jatkaa Jyväskylän-hehkutuslistaani pitkään.

Onhan Jyväskylässä myös muun muassa:

 1. Konserttisali Lutakko
 2. Toivolan vanha piha
 3. Laajavuori
 4. Vireä kaupunginteatteri
 5. Yläkaupungin yö -festivaali

Tietenkin Jyväskylässä on myös yksi Suomen herkullisimmista teehuoneista sekä söpöimmistä hotelleista.

 

No comments

 1. Samaa mieltä! Erityismaininta vielä Rantaraitille. Harju on myös kiva ja Mäki-Matin perhepuisto siinä vieressä. Ja Kortepohjan ylioppilaskylän tunnelma ei unohdu koskaan! Ravintolatarjonta voisi ehkä olla hieman monipuolisempikin, kun vertaa kaupungin kokoon.

 2. Oi, Kortepohja ja Harju! Kyllä Jyväskylästä löytyy mainioita paikkoja. ❤️
  Ravintolatarjonta on mielestäni kehittynyt paljon, mutta toki se voisi olla laajempi.

  Erityisen iloinen olen kuitenkin teevalikoimista, joita on nyt hyvin pitkin kaupunkia.

Kommentoi postausta alla

%d