Halvat lennot ja yksi asia, jota en tee enää koskaan

 

On kolme asiaa, joita en koskaan kadu:

 1. Kun olen viettänyt aikaa rakkaiden kanssa.
 2. Kun olen mennyt ajoissa nukkumaan.
 3. Kun olen ostanut lentoliput.

Olipa ne liput sitten minkä hintaiset tahansa. Yleensä olen tehnyt niin paljon hakuja lippujen eteen, että tiedän saaneeni ne melko halvalla hinnalla. Vai olenko sittenkään?

Tässä postauksessa kerron muutaman vinkkini edullisten lentojen nappaamiseksi sekä yhden asian, jota en tee enää koskaan, vaikka monet sitä kehuvatkin.

 

1. Sunnuntai on uusi tiistai

Reilut 1,5 kuukautta sitten katselin Japanin-lentoja joka päivä. Aamulla, illalla ja erityisesti tiistaina kello 14. Tuo kellonaika on vilahtanut usein monissa selvityksissä, joissa kerrotaan, milloin on paras aika ostaa lentolippuja. Nyt moni matka-alan ammattilainen on torjunut kokonaan tiistaisäännön, jos sitä koskaan on ollutkaan. Tai kuka siihen on uskonutkaan. No, myönnän, että minä olen.

Nyt uudeksi tiistaiksi on noussut sunnuntai – ja oikeastaan kaikki muutkin päivät lukuun ottamatta perjantaita ja lauantaita. Tiistaipäivän lentohintoja on turha katsella sillä silmällä, jos ei katsele muiden päivien hintoja. Monesta eri lähteestä.

Japanin-lentoja katsellessani huomasin sunnuntaikikan: lennot olivat sunnuntai-iltana paljon halvempia kuin perjantaina ja lauantaina etsiessä. Hinnat heilahtelivat tulevien arkipäivien ajan vain muutamalla kympillä, kun tein hakuja eri koneilta tai tyhjensin muistin, kun taas perjantaina hinnoissa oli satasienkin pomppaus ylöspäin.

 

2. Pitäisikö vaihtaa sijaintia asetuksista?

Finnairin sivulla sain eri hinnat myös riippuen siitä, valitsinko kieli- ja sijantiasetuksissani Suomen vai Ison-Britannian. Englantilaiselle tarjottiin euroissa halvempaa matkaa Japaniin. Mutta sitten kun kirjauduin sisään omilla tunnuksillani, nuo brittialennukset hävisivät.

Hakukoneissakin olen joskus vaihtanut asetuksia muistin tyhjennyksen jälkeen ja valinnut vaikkapa ruotsin kielen. Mutta vaikka valuutanvaihto toisi siinä tilanteessa edullisemman matkan, kortilla maksaessa kurssi voi muuttua joskus yllättäen aivan eriksi, mitä se oli maksutapahtuman aikana ja siksi alennus voi muuttua lisähinnaksikin. Näinkin on minulle joskus käynyt, joten valuuttakikkailua en enää jaksa harrastaa. Mutta katson mieluusti eri maiden saiteilta, tarjotaanko siellä halvempia hintoja.

 

3. Yritän välttää lomasesonkia ja harrastan stopovereita

Aloin selailla hakukoneita hyvissä ajoin jo kesällä, vaikka en ollut vielä edes töissä. Katselin syksylle halvimpia Japanin-lentoja. Hintahaarukka näytti jo tuolloin, että marraskuussa lennot ovat edullisimmat. Syyslomien aikaan lokakuussa lennot olivat millä tahansa yhtiöllä kalliit. Mitä tahansa matkahakua käytinkään. Yleensä käytän Momondoa, Skyscanneria, Google flightsia ja lentoyhtiöiden omia sivuja. Mutta sitten saatan tehdä myös yhdistelmähakuja, kuten katsoa ensin lentoyhtiön omalta sivulta suoraa lento Hongkongiin ja sitten hakukoneesta, että mitä sieltä maksaisi halpalentokoneella lento Japaniin.

Kun olin opintovapaallani ja aikaa oli paljon, tein juuri näitä yhdistelmälentoja. Harrastin myös stopovereita. Ostin usein pelkän menon, joka tuli kalliimmaksi kuin meno-paluu. Mutta saatoin käyttää Google flightsia tai Skyscanneria niin, että annoin hakukoneen valita halvimman paikan ja suunnittelin reittini sitä mukaan.

Tosin näissä matkahakupalveluissa näkyy harvoin vaikkapa halpalentoyhtiöitä, kuten Air Asiaa, joka on ihan suosikkini Aasiassa. Kun pystyin lentämään vaikkapa kiinalaisen uuden vuoden jälkeen, sain lentoni halvemmalla kuin että olisin yrittänyt lentää ennen uutta vuotta kiinalaisten suosimaan turistikohteeseen Filippiineillä.

Tulevalla reissullani en harrasta stopovereita, mutta sain paluulentoni Japanista halvemmalla, kun teen kahden tunnin pysähdyksen Nagoyassa. Eli paluulentoni ei ole aivan suora, mutta vaihto tapahtuu Japanin sisällä ja tuo hyvää jaloitteluaikaa Nagoyan lentokentällä ennen pitkää Suomen-lentoa. Halvimman lennon sain tällä kertaa, kun lennän Japaniin sunnuntaina ja pois sieltä tiistaina. Olisin kovasti halunnut perjantain lennot, mutta ne ovat torstain lentojen kanssa melkein aina kalleimmat. Kaikki haluavat lentää viikonlopuksi. Parempi siis lentää viikonloppuna tai sen jälkeen.

 

 

4. Uutiskirjeet sähköpostiin

Niitä tulee sitten päivittäinkin useita – eivätkä ne helpota yhtään matkakuumetta. Uutiskirjeet siis. Mutta uutiskirje helpottaa edullisen matkan varaamista. Se voi helpottaa myös vertailemista etukäteen, kun vaikkapa tietää, että tietyn lentoyhtiön tarjoukset tulevat aina kuukauden ensimmäinen maanantai tai että syysloman jälkeinen alennusmyynti alkaa kahta kuukautta aiemmin.

Varasin oman Japanin-matkani noin 68 päivää ennen lähtöä. Usein maagiseksi rajaksi kerrotaan 70 päivää – eli silloin liput ovat halvimmillaan. Olin seuraillut hintojen kehittymistä monesta paikasta ja sitten iskin kiinni.

Mutta pari päivää varaukseni jälkeen tuli vähän ikävä uutiskirje: Finnair tarjosi samalle ajalle Tokioon lentoja 599 eurolla. Tosin tarjoukseen olisi pitänyt tarttua heti. Jo seuraavana päivänä minulle sopivat lennot olivat pari sataa euroa kalliimpia. Tässä vaiheessa hieman harmitti, että olin ostanut liput kalliimmalla, mutta toisaalta, hinnoista ei voi koskaan tietää. Ja olen kuitenkin katsellut aikoinaan meno–paluu-hintoja Japaniin, jotka maksavat jopa 1500 euroa.

No, nyt tiedän, että syyskuussa Finnairilla on alekampanja (toivottavasti ensi vuonnakin) ja lennot Japanin-kevääseenkin voi napata alle 600 eurolla, jos on tarpeeksi nopea ja valmis matkustamaan kevyellä pakaasilla. Minkä tahansa yhtiön halpa lento voi kuitenkin yllättäen muuttua kalliimmaksi, kun mukaan lisätään vaikkapa matkalaukkukulut.

+ Yksi asia, jota kadun: hintahälytykset

Kyllä! Tai siis ei! En enää koskaan luota hintahälytyksiin. Loin niitä useamman Japanin-matkaani varten. Monelle päivämäärälle ja monessa eri hakupalvelussa. Niitä tuli sähköpostiin eri kellonaikoina ja kaikissa oli yleensä eri muutos. Sitten kun ryntäsin heti katsomaan reaaliaikaista hintaa, saattoivat kustannukset olla jo ihan jotain muuta.

Tai kun päädyin katsomaan hakukoneista itsenäisesti hintoja, olivat ne usein muuttuneet radikaalistikin, enkä ollut saanut hintahäläriä.

En taida enää koskaan luottaa hakukoneiden mahdollistamiin hintahäläreihin. Ne tuovat vain pahaa mieltä ja turhaa odotusta. Etsimällä itse löydän paljon paremman lentodiilin. Myös uutiskirjeet ja Facebook-sivujen tarjoukset kertovat nopeammin uusista tarjouksista kuin sähköpostiin tulevat hintamuistutukset.

 

Onko sinulla jotain tiettyä kikkaa, miten löydät halvimmat lentoliput?

Kerro vinkkisi kaikille alla olevassa kommentointikentässä.

 

 

4 comments

 1. Kiitos taas blogistasi!
  Ihan parasta suunnitella tulevaa Balin matkaa ja tutustua vuosi sitten kirjoittamaasi juttuun Balin parhaista kahviloista!!! Can’t wait!

  1. Kiitos, SShine!
   Oi, sinulla on Balin-reissu vielä edessä. Paljon onnea siitä.
   Olen saanut jotain palautetta, että joidenkin listaamieni paikkojen nimet ovat muuttuneet tai jopa sijainnit, joten kannattaa tarkistaa paikan päällä vaikka Google Mapsista.
   Mutta jossain Canggussa riittää valinnanvaraa vaikka vuoden jokaiselle päivälle.
   Ihanaa matkaodotusta!

 2. Hei

  Kysyisin sinulta Tuosta Malesta. Olemme lähdössä Malediiveille ja meidänkin lento on perjantai aamuna perillä. Ajattelimme viettää päivän Malessa ja mennä vasta iltapäivän pikaveneellä Ukulhasiin.

  Mutta olenko ymmärtänyt oikein, että perjantaina Malessa on kaikki kiinni, siis tarkoitan kauppoja ruokapaikkoja yms.?

  Olisin jäänyt perjantaina ensiksi Maleen ja osatanut jo tuliaiset lapsenlapsilleni ettei olisi tarvinnut enää Maleen mennä erikseen.

  Kiitos vastauksista jo etukäteen.

  1. Hei Sari.
   Kiitos kysymyksistäsi. On tosiaan vuosi aikaa siitä, kun olin Malediiveilla.
   Ja silloin he viettivät isompaa muslimijuhlaa, joten se näkyi kyllä katukuvassa hiljenevänä bisneksenä. Mutta varsinkin perjantaiaamupäivät ovat hiljaisia Malessakin.
   Ruokapaikkoja löytyy kyllä rannan läheltä ja hotelleista, mutta noista kaupoista en osaa sanoa. Todella vaitonainen oli kyllä Male sinä perjantaina, kun minä sinne pääsin.
   Mutta etköhän löydä tuliaisia lomasi aikana muualtakin tai sitten paluumatkalla.
   Ihanaa matkaa Malediiveille!

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: