Hailuoto – talviajan 2021 viimeisen päivän täydellinen retkikohde

Kevät saapui tällä maaliskuun viimeisellä kokonaisella viikolla nopeasti Ouluun. Noin -15 asteen aamupakkaset ovat vaihtuneet plusasteisiin.

Lumiset kävelytiet ovat muuttuneet jäätiköiksi ja kuralammikoiksi. Jopa lähiöiden pyörätiet ovat sulaneet ja asfaltti näkyy monessa paikassa.

Joutsen on bongattu merellä ja Hailuodon jäätie on suljettu. Lunta on vielä toki paljon, ja sitä voi tulla vielä lisääkin.

Ei ole harvinaista, että vielä vappuna on lunta näillä leveyksillä. Joskus sitä on jopa vielä toukokuun lopussa.

Mutta yksi on varmaa:

Hei hei talviaika 2021, tervetuloa kesäaika!

Vuoden viimeisen talviajan päivän viettoon sopi täydellisesti Perämeren helmi, Hailuoto.

Se on kaikkina vuodenaikoina niin kaunis.

Vaikka tänään satoi vettä, tuuli puhalsi kovaa ja lumihankeen upposi toisinaan jopa koirani (sen omistajasta puhumattakaan), oli taas ihanaa käydä saarella. Kävellä meren rannalla ja nauttia avaruudesta, silmiin pistävästä kirkkaudesta. Iloita vapaapäivästä ja jopa uusista jutuista:

Hailuotoon on äskettäin avattu uusi kahvila, Loma. Se sijaitsee keskellä kylää ja sattui olemaan sopivasti auki – kun moni muu paikka on kiinni.

Koiraystävällisestä kahvilasta voi tällä hetkellä hakea monenlaisia herkkuja, joista osa tehdään paikan päällä. Hampurilaisessa käytetään paikallista lihaa ja shopista voi ostaa myös muita paikallisten tekemiä tuotteita.

Lautalle ei ollut kummassakaan päässä jonoja ja Marjaniemen majakan ympärillä ei näkynyt autoja parkissa. Muutama ihminen oli parkkeerannut matkailuautonsa ja kaukana jäällä oli vielä pilkkijöitä – vaikka jäät näyttivät jo todella haurailta.

Vielä viikkoja sitten saarella oli ruuhkaisia autojonoja. Kenties pääsiäisenäkin Hailuodossa on vilkkaampaa, mutta tänään oli juuri ihanteellinen päivä vierailla saarella, kun siellä oli vain kourallinen muita turisteja.

Parhaimmillaan aurinko lämmitti sään +8-asteiseksi.

Silti pitkospuiden päällä oli osin metrin lumihankia. Pääväylä Sumppuun oli lähes kokonaan käveltävissä.

Sieltä täältä pilkisti jo ruohoa ja hiekkaa.

Ah, miltä tuntuukaan taas, kun pääsee upottamaan varpaat Marjaniemen dyyneille ja ihailemaan Perämeren aaltoja Hailuodon söpöiltä rantavalleilta.

Ihailemaan kesän aurinkoa ja saaren kauneinta vuodenaikaa.

Mutta mahtava oli merimaisema tänäänkin, etenkin lautalta. Jäät kolisivat ja tuntuivat nivoutuvan yhteen. Silti lautta sukelsi niiden läpi näppärästi ja tarjosi osaltaan kevättalven eksotiikkaa.

Oikein upeaa starttia kesäaikaan 2021!

1 comment

Kommentoi postausta alla

%d