Akvaariorakkautta Japanissa

On akvaarioihmisiä. Ja sitten on niitä toisia, jotka eivät ole akvaarioihmisiä. Minulla ei ole koskaan ollut akvaariota. En sukella. Katson haikalojen poikasia mieluummin meressä kuin lasien takaa. Delfiinit ovat mielestäni onnellisempia avomerellä kuin delfinaariossa.

Siksi oli suuri yllätys, kun lähdin tuhkatorstaina kohti Motobua. Okinawan pohjoispuolella sijaitsevaa akvaariopaikkaa.

Yllätys se oli niin itselleni kuin ystävilleni:

– Mitä, sinäkö menet akvaariovierailulle?

– Taidat tylsistyä siellä.

Näin muutamat, minut hyvin tuntevat ystäväni kertoivat minulle ennen retkeäni.

Menin kuitenkin. Olin kuullut, että Okinawalla on yksi maailman suurimmista akvaarioista. Kaikki kehuvat sitä paikkaa. Ja kun juttelin aiemmin muun muassa 87-vuotiaan paikallisen kauppiaan, Masayasu Kinan kanssa, hänkin ylisti Motobua. Sitä kohti siis!

Omatoimi vs. ryhmämatka

Vaikka Okinawan luontoon suuntautuva ryhmämatka oli todella hyödyllinen ja kiva, päätin tällä kertaa tehdä akvaarioon omatoimimatkan.

Nyt siitä viisastuneena voin myöntää, että akvaarioonkin minun olisi kannattanut ottaa ohjattu opastusreissu. Japanin bussimatkustaminen ei ole halpaa; valmiilla pakettimatkalla säästää sekä aikaa että rahaa, kun mukana tulee oppaan tietämys sekä usein muitakin nähtävyyksiä.

Bussiliikenne ei ole myöskään kaikkein parasta täällä Okinawalla. Mutta pienten seikkailujen, 45 minuutin kävelyn ja melkein kahden tunnin bussimatkustamisen jälkeen olin perillä. Akvaariokylä Motobussa.

Tätähän katsoo kuin elokuvaa! Giffit: Annakaisa Vääräniemi

Koukuttavaa visuaalisuutta

Perillä minua odotti täysin uusi maailma: suuri ja kaunis akvaario täynnä mielenkiintoisen näköisiä mereneläviä ja kasvillisuutta. Olin ensimmäisestä akvaariohuoneesta lähtien jossain ihmeellisessä huumassa, kun ensin jonotin pitkässä jonossa ja maksoin noin 15 euron pääsymaksun.

Okinawa Churaumi Aquarium on saaren suosituin nähtävyys. Porukkaa riitti ympärilläni. Ja niitä fisuja. Eipähän tarvitse sukellella, kun pääsee akvaarioon ihailemaan kaloja!

Suuret akvaariot oli rakennettu kuin elokuvateattereiksi. Siellä oli penkkirivejä ja mereneläviä saattoi ihailla pitkäänkin niillä istuen.

Se visuaalisuus on jotain sellaista, joka minua kiehtoi akvaariossa. Ja sen ulkopuolella.

Paras juttu akvaarion ulkopuolella

Jättimäinen akvaario sijaitsee kuuluisalla Ocean Expo Park -alueella. Se rakennettiin Okinawan vuoden 1975–76 exponäyttelyä varten. Muutaman kilometrin alueella riittää nähtävää päiväksi.

Vaikka siellä on vaikka mitä museoita ja näyttelyitä, eniten minua kiinnosti tutustua ympäristöön. Vihreät puistot, viihtyisät kävelyesplanadit ja kauniit rannat olivat niin houkuttelevia.

Löysinkin nopeasti suosikkini sieltä: Emerlda-rannan.

Hyvästi Malediivit ja Bali; nyt on löytynyt ylivoimainen voittaja Okinawalta. Mitä ihanaa valkoista hiekkaa, syvää rauhallisuutta ja kirkasta vettä. Uimakausi alkaa virallisesti täällä vasta huhtikuussa, mutta tuo näkymä oli sellainen, että nautin jo täysillä siitä. Lämpötilakin oli kohonnut yli 25 asteen, joten samalla sai nautiskella kunnon kesäsäästä.

Mietin välillä ihan, että voiko tällaisia rantoja ollakaan.

Vai olenko nähnyt akvaariohuumassani kangastuksia?

 

Kommentoi postausta alla

%d