Millä rahalla sinä siellä Aasiassa pörräät? Millaisia etäopintoja teet?
Viime aikoina moni on kysynyt opinnoistani. Myös aikuiskoulutustuki-hakusanalla on päädytty blogiini. Siksi ajattelin koostaa pienen infopaketin liittyen etäopintoihini ja opintovapaaseen.
Toivottavasti tämä inspiroi mahdollisimman monia opintoihin, jos sellaiset ovat mielessä!
- Mitä opiskelen?
Opiskelen kirjoittamista Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa. Sain oikeuden perusopintoihin (30 op) ja maksimissaan kymmenen kuukauden aikuiskoulutustuen. Enimmäiskesto aikuiskoulutustuelle on tällä hetkellä 15 kuukautta. Tuki vaatii keskimäärin vähintään kolmen opintopisteen kuukausisuorituksen. - Miten hain opintoihini?
Hain viime kevään haussa. Tämän kevään haku vastaavissa opinnoissa kestää 20. huhtikuuta saakka. Tarkistin etukäteen, että voin tehdä kaikki perusopintoni kurssit etänä eikä etäopiskelu ole este aikuiskoulutustuen saamiselle.
Nettihakeminen oli kätevää. Pääsykoetehtävät sai tehdä omassa tahdissa ja lähettää sitten mahdollisten aiempien opintosuoritusten kanssa virtuaalisesti yliopistolle. Tiedon opiskelupaikasta sain toukokuussa 2017. Olin myös tehnyt varasuunnitelman, eli katsonut muiden oppilaitosten vastaavia opintoja sekä etäopiskelumahdollisuutta. Joissakin paikoissa ei ole lainkaan kirjallista pääsykoetta, vaan riittää, että ilmoittautuu ja maksaa opinnot. Kirjoittamisen perusopinnot Jyväskylän avoimessa maksavat 300 euroa.
Opiskelupaikkavarmistuksen jälkeen laitoin heti Koulutusrahastolle ennakkohakemuksen, jolla halusin varmistaa, että olen oikeutettu aikuiskoulutustukeen. - Miksi hain ennakkopäätöksen Koulutusrahastolta?
Täytin kyllä Koulutusrahaston vaatimukset vähintään kahdeksan vuoden työkokemuksesta ja vuoden työsuhteesta nykyisen työnantajan kanssa, mutta halusin ottaa varman päälle. Myös opintojeni kesto riittää aikuiskoulutustuen määritelmään: ”sitä voi saada omaehtoiseen ammatilliseen koulutukseen, jonka kestoaika on vähintään kaksi kuukautta tai yhteensä vähintään 43 päivää”.
En ollut yhtään varma esimerkiksi siitä, että täyttävätkö kirjoittamisen perusopinnot aikuiskoulutustukeen vaadittavat suoritukset. Halusin myös osoittaa heti työnantajalleni, että olen kaikin puolin pätevä opintovapaalle – vaikka sillä ei ole työnantajan päätökseen mitään merkitystä. Itselleni ennakkopäätös toi kuitenkin rauhallisen olon, koska tiesin olevani oikeutettu aikuiskoulutustukeen. - Millaisen hakemuksen tein opintovapaastani työnantajalleni?
Kun Koulutusrahaston ennakkopäätös saapui, kysyin opintovapaamahdollisuudesta työnantajaltani ensin suullisesti. Hän pyysi, että kirjoittaisin suunnittelemani ajankohdan opintovapaalle ja lähettäisin sen vielä sähköisesti. Samana päivänä kuulin, että opintovapaani on myönnetty. Eli varsin simppeliä oli opintovapaa-asiointi työnantajani kanssa. - Miten hain aikuiskoulutustukea?
Työnantajan myöntävän päätöksen jälkeen hain aikuiskoulutustukea; ilman työnantajan suostumusta opintovapaata ei myönnetä. Hakemus oli helppo, sillä netistä löytyy valmis kaavake. Pyysin tukihakemustani varten opiskelupaikastani opinto-oikeustodistuksen. Hakemukseen ei kuitenkaan tarvitse liittää työtodistuksia, sillä Koulutusrahasto saa työ- ja verohistorian muualta. Olen kuullut, että jotkut laittavat hakemukseen myös työnantajan lausunnon opintojen ammatillisuudesta, mutta sellaista minä en pyytänyt. - Paljonko saan aikuiskoulutustukea?
Työnantajani oli lähettänyt Koulutusrahastolle palkkatietoni 12 edeltävän kuukauden ajalta. Niitä palkkatietoja käytetään laskennan pohjalla. Olin laskenut laskureilla etukäteen, kuinka paljon tuki tulisi olemaan suurin piirtein, mutta laskureiden summat eivät ole lopullisia. Tuki maksetaan jokaisen kuukauden viimeisenä pankkipäivänä ja siitä maksetaan veroa, joka on automaattisesti 20 prosenttia, mutta sitä voi muuttaakin. Käteen minulle jää kuukaudessa tukisumma, joka vastaa noin 60 prosenttia palkastani.
Aikuiskoulutustuki oikeuttaa myös opintolainaan. - Olisiko työnantajani voinut kieltäytyä opintovapaastani?
Työpaikallani suhtauduttiin onneksi myönteisesti välivuoteeni ja sen aikatauluihin. Työnantaja ei voi kieltäytyä antamasta opintovapaata, mutta tietyin edellytyksin opintovapaata on mahdollisuus siirtää. Opintovapaalain mukaan työnantajalla oikeus siirtää opintovapaan alkamisajankohtaa enintään kuudella kuukaudella, jos opintovapaan myöntäminen hakemuksessa tarkoitettuna aikana tuottaisi tuntuvaa haittaa työnantajan harjoittamalle toiminnalle. - Kuinka paljon voin tienata opintovapaallani?
Saan koulutustukea täysimääräisenä eli saan kuukaudessa tienata korkeintaan 250 euroa ekstraa bruttona. Tuen voi kyllä tarvittaessa peruuttaa hyvissä ajoin, jos tietää, että seuraavassa kuussa tienaakin enemmän tai työnantaja maksaa vaikkapa lomarahoja. Sen jälkeen tuon kuukauden tukea voi yrittää hakea jälkikäteen vielä sovitellusti. - Miten Koulutusrahasto valvoo opinnoissani edistymistä?
Voin opiskella opintovapaallani omaan tahtiini, kunhan opinnot ovat määräaikaan mennessä pulkassa. Koulutusrahasto tarkistaa suoritukseni jälkikäteen. Sen aikatauluista tiedän sen verran, että lukuvuoden päätyttyä (31.7.) Koulutusrahasto kysyy oppilaitokselta kirjautuneista opintopisteistä. Jos vaadittavia suorituksia ei ole, Koulutusrahasto lähettää kyselyn opiskelijalle ja saattaa vaatia tukien palauttamista. Liian nopeastikaan ei kannata opiskella; viimeinen suoritus kannattaa palauttaa vasta viimeisillä hetkillä. - Millaista on tehdä etäopintoja?
Tässä elämäntilanteessani on miellyttävää työskennellä itsenäisesti, kun kyse on kymmenen kuukauden jaksosta. Alkusyksystä meillä oli yksi kurssi, jossa oli viikoittaisia tehtäviä sekä paljon erilaisia ryhmätöitä. Oli kivaa saada ympärilleen saman henkisten kirjoittajien ryhmä. Varsinkin kun itse teen opintojani Aasiassa.
Yhden kurssin tein etätenttimällä. Se oli jännää, sillä tenttiaikataulu venyi Balilla aamuyöhön ja nettiliittymäkään ei ollut mikään paras, mutta naputtelin siitä tentistä yllättäen kiitettävän arvosanan. Oli jotenkin paljon miellyttävämpi tunnelma osallistua tenttiin omalta läppäriltä pyjamassa, kuin istua luentosalissa satojen opiskelijoiden keskellä.
Muille kursseille olen tehnyt itsenäisiä opiskelutehtäviä. Olen iloinnut, että ystäväpiirissäni on monta samojen opintojen tehnyttä, niin saan helposti apua ja vertaistukea etätuutoreiltani. Myös koulutuksen vetäjät ja sihteeri ovat vastanneet sähköposteilla hyvin kysymyksiini.
Ennen reissuun lähtöä vietin noin viikon Helsingin ja Oulun eri kirjastoissa, joissa etsin kurssikirjallisuuden valmiiksi. Skannasin ja tein muistiinpanoja kymmenistä kirjoista. Myöhemmin olen lukenut kurssikirjallisuutta sähköisesti: sekä kirjastosta että ostanut yhden e-kirjan ja pyytänyt ystäviltä apua muutaman artikkelin skannaamiseen.
Näissä opinnoissa ei todellakaan tarvita nettiyhteyttä koko ajan, vaan voin kirjoittaa viikkojakin ilman ennen kuin lähetän tekstejäni ohjaajille. Kertaakaan mieleeni ei ole tullut, että ’Suomessa tämä onnistuisi helpommin’. Näiden opintojen tekeminen onnistuu missä vaan – mitä miellyttävämpi opiskelupaikka, sen suurempi opiskelumotivaatio!
Heräsikö sinulla vielä kysymyksiä aiheesta?
Kerro ja kommentoi alla olevassa kommentointiboksissa. Tai lähetä sähköpostia!
Usein opiskeluaikaa verrataan vuoristorataan. Minusta maailmanpyörä on ainakin tälle aikuisopintovapaalleni parempi nimitys: meno on ollut letkeää ja kyydistä on ehtinyt nauttimaan maisemiakin. Huipulla on saanut olla pitkään ja monta kertaa. Kuvat Fukuokan Marinoa Citystä.