Unawatuna ja lähialueet – 17 parasta vinkkiä!

Beach, eat, sleep. Unawatuna on rantaeläjien suosikkikohteita Sri Lankassa. Mutta jos pelkkä rantahiekalla löhöäminen ei kiinnosta, pienestä kylästä löytyy paljon muutakin tekemistä. Kannattaa siis ottaa suunta lentokentältä Unawatunaan!

Pääkaupungista Colombosta on Unawatunaan noin 150 kilometriä. Se taittuu autolla muutamassa tunnissa tai juna–bussi-yhdistelmällä viidessä–kuudessa tunnissa.

Unawatunasta kuulee ristiriitaisia mielipiteitä. Toiset kaipaavat jotain rauhallisempaa tyyssijaa. Toiset taas tykkäävät sen autenttisuudesta ja muun muassa isosta, hieman rähjäisestä rannasta – ja onneksi pienempiä rantoja löytyy läheltä. Paikkakunnalle nousee tosin koko ajan uusia kahviloita ja hemmotteulpaikkoja; osa tarjoaa jopa kymmeniä erilaisia erikoiskahveja. Mitä muuta Unawatunasta löytyykään?

1. Sivistä kokkikurssilla

Kiinnostaako srilankalaisen curryn valmistaminen? Tai haluatko oppia tekemään täydellistä roti-leipää? Unawatunassa on useita paikkoja, jotka järjestävät kokkikursseja.
Hinnat alkaen 12 euroa.

Suositus: Happy spice -ravintola.

2. Varaa aikaa: Japanilainen rauhan pagoda

Keskeltä viidakkoa nousevaan buddhalaismuistomerkkiin kannattaa tutustua joko aamulla tai iltapäivällä.
Lue ja katso lisää kuvia aiemmasta postauksestani täällä.

3. Kokeile ayurvedahoitoja

Unawatunasta löytyy kymmenkunta ayurvedahoitolaa. Niistä saa mielettömiä hemmotteluhoitoja tai jopa paikallisen ayurvedalääkärin konsultaation. Sri Lankassa on jopa valtion ylläpitämiä ayurvedasairaaloita. Hierontojen hinnat alk. 6 euroa.

4. Lähde valasretkelle

Merellä on kiva käydä pyörähtämässä, vaikka valaita ei näkyisikään. Jotkut reissunjärjestäjät lupaavat kuitenkin valastakuun; jos sillä kertaa ei valaita näy, pääsee seuraavana päivänä ilmaiseksi mukaan. Puolipäiväretkien hinnat alk. 50 euroa.

5. Vieraile merikilpikonnafarmilla

Haluatko päästä vapauttamaan pieniä kilppareita mereen? Unawatunan ympärillä on muutamia kilpikonnien kasvatusfarmeja, joissa pääsee itse toimintaan mukaan.

6. Koe markkinahulinaa

Unawatunan keskiviikkomarkkinat ovat legenda! Vaikka et tarvitsisikaan perunoita tai kaloja, kannattaa siellä käydä vilkuilemassa paikallisia tuotteita sekä ihmisiä.

7. Lähetä postikortti

Postikortin ja -merkin saa Suomeen yhteensä 40 sentillä – ja ystävät ilahtuvat!
Samalla voi nauttia kookoskaurapuurosta ja vihreästä teestä.

8. Tutustu teeplantaasiin

Unawatunasta noin 30–45 minuutin etäisyydellä on parikin teefarmia, joista löytyy kiinnostavia juttuja myös mausteiden ja kahvin ystäville.
Lue täältä lisää, millaista oli valkoisen teen farmilla.

9. Syö hoppersseja aamupalaksi

Pitsisten reunojen hopperssit ovat hauskannäköisiä ja maistuvia aamiaiskulhoja.
Suositus: Hopstars, Unawatuna

10. Nauti neljän curryn illallinen

Happy spice -ravintola saattaa ulkopäin näyttää pommitetulta talolta, mutta sisäänsä se kätkee herkkukeittiön.
Muun muassa neljän curryn ateria maksaa noin neljä euroa ja aamiainen 2,50 euroa.

11. Maista roti-leipää

”Roti päivässä pitää lääkärin loitolla.” (sananlasku unawatunalaisen ravintolan seinässä)

Intialaiseen roti-leipään verrattuna srilankalainen on hieman rasvaisempi ja se tehdään usein myös kookosjauhoista, jotka valmistetaan monissa paikoissa itse alusta alkaen. Unawatunan rähjäisimmistä paikoista leivän kasvistäytteellä saa 60 sentillä, joissakin paikoissa se maksaa jopa yli kolme euroa.

12. Vieraile temppeleissä

Japanilaisten rauhan pagodan lisäksi Unawatunan alueella on lukuisia muita temppeleitä, jonne päästäkseen pitää kulkea paljain jaloin sekä peittää jalat polviin saakka.

13. Shoppaile halvalla

Unawatunan pääkadun varrella on kaikenlaisia pieniä putiikkeja täynnä sisustustavaraa, koruja sekä vaatteita. Pieni tinkiminen kannattaa muistaa lähes joka kaupassa!

14. Yövy

Heaven by O -hotelli avautui alkuvuonna 2017. Se on valkoisen ja minimalismin ystävän suosikki. Isot, modernit huoneet ovat älyttömän puhtaat, pyykkipalvelu maksaa kaksi euroa ja lääkäri-isäntäpari on todella avulias. Lähellä kaikkea!

15. Karkaa Galleen

Jos kaipaat lomallesi jotain toisenlaista kaupunkikohdetta, läheltä löytyy Unescon maailmanperintökohde, Galle Fort. Gallen linnoituksen vinkit olen koonnut tänne.

2 x rantasuositus

16. Jungle beach

Keskellä viidakkoa sijaitseva keidas, jonne kannattaa mennä aikaisin aamusta – jos haluaa mukavan paikan rannalta.

17. Dalawella-ranta

Marras–joulukuusta lähtien Unawatunan pääranta on useita kuukausia todella vilkas. Nyt syyskuussa rantatuolit ovat yksinäisen näköisiä ja oman paikkansa löytää helposti. Vieri vieressä on ravintoloita ja kahviloita, joista tilaamalla vaikkapa mehun saa tuolin käyttöönsä päiväksi. Sesongin ulkopuolella Unawatunan rannalla saa olla melko rauhassa eivätkä kaupustelijatkaan häiritse. Ainoana häiritsevänä tekijänä saattavat olla isot aallot, jotka tekevät uimisesta hankalaa.

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: