Miten sinä pidät syömäpuikkoja? Tapasi voi paljastaa jotain tärkeää, uskovat japanilaiset

Japanilaisilla on paljon jänniä uskomuksia. He uskovat, että kaikissa asioissa on sielu, jopa robottikoirissa. Heillä on omat jumalansa niin metsille, merille kuin makeisille ja alkoholille.

Kaupoista löytyy oma nurkkaus lehdille, joiden avulla voi määritellä persoonallisuuttaan: testeillä, kädestä lukemalla ja tietenkin horoskoopeilla. Kerroin noin kuukausi sitten viisisakaraisesta tähdestä, jonka piirtämissuunnan uskotaan täällä paljastavan jotain ihmisen luonteesta.

Kahden kuukauden aikana olen törmännyt erilaisiin uskomuksiin, joita japanilaisilla on myös syömäpuikkojen käytöstä.

Erikseen ovat etikettisäännöt, joiden mukaan puikoilla ei saa koskaan muun muassa tökkiä tai sekoittaa ruokaa varsinkaan yhteisestä annoksesta eikä niitä saa jättää lepäämään pystysuorassa ruokaan, kuten riisiin (paitsi hautajaisissa tietyssä kulhossa). Otekin on tärkeää: japanilaisessa kulttuurissa toinen puikko pysyy paikoillaan peukalokuopassa ja vain toinen liikkuu, kun ruokaa otetaan lautaselta. Puikkoja ei pidä myöskään koskaan nuolla.

Mutta se puikkojen asento, se on mielenkiintoista seurattavaa.

Persoonallisuudesta voivat kertoa muun muassa nämä asiat:

  1. Yksi sensei-ihmiseni kertoi, että vanhan japanilaisen uskomuksen mukaan puikkojen pitämiskohta paljastaa jotain ihmisen taustasta:
    Mitä lähempänä syömäkärkeä puikkoja pitää, sitä kauempana ihminen on kotoaan. Japanilaiset siis pitävät puikkojaan keskimäärin toisesta kärjestä eli melko loppupäästä. Se on myös tyyli, joka on heidän mielestään tyylikkäin.
    Moni länsimaalainen kokee, että puikkojen pitäminen keskemmältä on helpompaa. Silloin kädet ovat lähempänä ruokaa.
    Joten tulin lopputulokseen: koska puikkojen keskikohdasta eli läheltä kärkeä pitäjä on usein se länsimaalainen, joka kyläilee Aasiassa, on melko luonnollista, että hän on kaukana kotoaan. Tietenkin hän on voinut harjaantuakin ja pitää muutenkin puikkoja läheltä niiden yläpäästä.
    Mutta kannattaa tietenkin tarkkailla paikallisten otteita; kaikki eivät pidä puikkojaan loppupäästä, vaan asentoja on monia.
  2. Jos puhuu paljon käsillään, kannattaa huolehtia, että laskee ruokailun aikanakin puikot välillä pöytään. Puikoilla toista osoittaminen on todella epäkohteliasta ja antaa moukan maineen. Tai sitten puhuja haluaa olla todella ilkeä toiselle. Japanilaiset eivät koskaan halua osoittaa puikoilla ruokakumppaniaan, ei edes vahingossa.

    Treffeillä kannattaa seurata myös näitä asioita, jos syömäpuikkoennustukset kiinnostavat:

  3. Sojottavatko puikot reilussa kulmassa alaspäin? Jos henkilö siis pitää puikkoja paljon kallistetussa kulma-asennossa, hän saattaa olla flirttailijatyyppi. Vähän kulmaa puikkojen ja käsien yhtymäkohdassa tarkoittaa joidenkin vanhojen uskomusten mukaan vakavampaa, mutta luotettavampaa kaveria.
  4. Jos ruokakumppani vaihtaa syömäpuikkojen asentoa matkiakseen sinun tapaasi, hän luottaa sinuun täydellisesti.
    No, tätähän ulkomaalainen, puikkoihin tottumaton tekee melko useinkin, vai kuinka?

 

Lähteet: Keskustelut japanilaisten ruokaseuralaisteni kanssa keväällä 2018 Fukuokassa ja Tokiossa.
Ylläoleviin tietoihin kannattaa suhtautua varauksella.

 

 

Kommentoi postausta alla

%d