Kun loma ja reissu lähestyy, olisi kiva lueskella tietoja kohteesta. Pohtia matkaan otettavia vaatteita sekä tehdä viimeisiä hankintoja. Aina ei ehdi tehdä näitäkään suunnitelmia.
Kuitenkin, matkalaukun sisällön ja matkaoppaiden selailun sijaan reissuunlähtijällä on pari tärkeämpääkin hommaa. Ne vain tuuppaavat unohtumaan usein. Näin on käynyt minullekin ennen, mutta sapattivuoteni matkat opettivat paljon. Nyt en enää koskaan unohda näitä:
- Matkustusilmoituksen tekeminen
Lukuvuonna 2017–2018 täyttelin tosiaan ahkerasti ulkoministeriön matkustusilmoitusta, joka löytyy verkosta. Mutta se kannatti: sain nopeasti tietoa muun muassa Balin tulivuoritilanteesta tekstiviestillä. Täyttäminen on helppoa eikä siihen mene kuin pari minuuttia, silti se unohtuu melko monelta matkaajalta, vaikka on loistava helpotus matkalle.
Vaikka matka olisi pakettimatka Kanarialle tai vuorokausiristeily Tukholmaan, matkustusilmoitus kannattaa tehdä aina. Kriisitilanteissa ulkoministeriö voi kontaktoida matkailijan tai tämän läheiset. Yle kertoi äskettäin, että viime vuonna suomalaiset tekivät 267 000 matkustusilmoitusta. Tänä vuonna niitä on tehty 163 000. Luvut ovat pieniä siihen verrattuna, että suomalaiset tekevät vuosittain noin 10 miljoonaa ulkomaanreissua. - Matkavakuutuksen tietojen tallettaminen
Eihän tuota haluaisi eikä monesti ehdikään ajatella mitään mahdollisia flunssia tai onnettomuuksia, joita voi matkalla tapahtua. Mutta minulle henkilökohtaisesti tuo turvallisuutta, kun olen etukäteen katsonut, että mitkä ovat vakuutusyhtiöni yhteystiedot niin kotimaassa kuin matkakohteessa. Onko heillä yhteistyöklinikkaa kohteessa? Tai jopa omaa edustajaa?
oki reissussa voi mennä melkein mille tahansa lääkärille, jos semmoinen hätätilanne tulee eteen, mutta vakuutuksenottajan näkökulmasta on helpointa mennä mahdolliselle yhteistyöklinikalle.
Samalla voi tarkistaa, että puhelimessa on paitsi vakuutusyhtiön, niin myös lentoyhtiön ja majapaikan yhteystiedot. Eikä pahitteeksi olisi, jos numero löytyisi myös suomalaiseen pankkiin, johon voi ilmoittaa, jos pankkikortille käy pahasti. - Ja kaikki ne muut kontaktit
Olen kirjoittanut aiemmin postauksen ”10 valokuvaa, jotka jokaisella reissaajalla pitäisi olla kännykässään”.
Siitä postauksesta kannattaa tarkistaa matkalle lähtijän muut tärkeät dokumentit. Moni muistaa ottaa kopion passista ja matka-asiakirjoista, mutta entäpä valokuva matkalaukusta ja sen sisällöstä? Tiedän, että saatan kuulostaa neuroottiselta. En ole monta vuotta vielä ollut näin tarkka matkustaja, mutta toisaalta, hyvin suunniteltu on puoleksi tehty. Sitten voikin suunnata reissuun entistä innostuneempana – ja kenties vähän huolettomammin?Se, jos hammasharja ja hoitoaine unohtuvat kotiin, on vielä pieni juttu näiden kaikkien kolmen ylläolevan asian rinnalla. Oikeastaan, jätän mieluummin aina kosmetiikkahankinnat pois ja keskityn näihin turvallisuusasioihin. Paikan päällä kohteessa on yleensä halvempaa ja ainakin paljon mielenkiintoisempaa shoppailla niitä pieniä, unohtuneita juttuja.