Halloween Shibuyassa – maailman hauskin katujuhla?

Jos Tokion aamumetrot tai Shinjuku-aseman ruuhka-aika tuntuvat kaaokselta, voin sanoa, että Japanin Halloweenin jälkeen nuokaan ruuhkat eivät tunnu enää paljon missään.

Tokiolaisten Halloween-juhlinta on kestänyt tänä vuonna  melkein viikon. Se alkoi hyvissä ajoin ennen viikonloppua ja tänään, keskiviikkona 31. lokakuuta se huipentuu varsinaiseen juhlapäivään.

Tokiossa Halloween-fanien must-paikka on Shibuyan miljoonaristeys. Se alkoi täyttyä kaikenlaisista naamioasuista jo hyvissä ajoin päivällä. Samaan aikaan tulivat paikalle suuret poliisipartiot. Jo viikonloppuna poliisit pidättivät joita kuita juhlijoita.

Olin aluksi, että blaah, en taida jaksaa mennä katsomaan Halloween-hapatusta. Jet lag painaa vielä hieman päälle.

Mutta onneksi lähdin Halloween-juhliin ja päädyinkin keskelle tokiolaisia katubileitä, joista sain ihan älyttömästi energiaa. Miksi tällaisia juhlia ei ole Suomessa?

 

Jos video ei näy yllä, niin voit katsoa sen Youtube-kanavallani täällä.

 

Uusi juhla

Halloween oli pitkään Japanissa juhla, jota vietettiin kotibileissä ja baareissa. Mutta viimeisten vuosien aikana se on ainakin Tokiossa levittäytynyt kaduille. Shibuyan kaupunginosa on tullut kuuluisaksi Halloween-katubileistään, ja siellä voi bongata kaikenlaisia eläinasuja, sisäkkövaatteita ja muita naamiaiskuteita. Joidenkin uutislähteiden mukaan siellä oli viime vuonna miljoona juhlijaa.

Porukkaa on tänäkin vuonna paljon, mutta japanilaiseen tyyliin jokaisella on tilaa juhlia omalla tavallaan. Osa kaduista on eristetty autoilta ja poliisi ohjaa terhakkaasti jalankulkijoita.

Parasta on kuitenkin se karnevaalimainen fiilis. Halloween antaa syyn pukeutua ja juhlia hieman överisti. Tämä on melkein kuin Suomen vappu, mutta paljon vähemmän ääntä ja alkoholia. Musiikkia ei soiteta katubileissä, etteivät naapuristoa häirittäisi liikaa. Ja koska vappu on suosikkijuhlani, tykästyin heti japanilaiseen Halloweeniin. Tämä on karnevaalijuhla parhaimmillaan!

Viime vuosina katubileet ovat jatkuneet aamuun saakka ja tunnolliset vapaaehtoiset siivoavat Shibuyan katuja pitkälle seuraavaan päivään.

Vaikka Halloween onkin amerikkalaisten hassuttelujuhla, japanilaiset ovat omaksuneet sen loistavasti. Shibuyan Halloween taitaa olla yksi maailman suurimmista katujuhlista – jossa helposti kuluu useita tunteja pelkästään juhla-asuja katsellen. Tänä vuonna suosikkibongauspaikkani eli Shibuyan risteyksen Starbucks sulki ovensa jo viideltä illalla; sieltä olisi ollut loistavat näkymät iltajuhlaan, mutta onneksi ehdittiin käydä siellä jo päivällä.

Hauskaa Halloweenia kaikille!

 

 

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: