Vuoden 2020 ensimmäinen matcha ja Tokion muut ihmeet

Ensimmäinen auringonnousu, ensimmäinen pyhäkkövierailu, ensimmäinen rukous, ensimmäinen uni…

Monet ensimmäiset asiat korostuvat japanilaisessa uudenvuoden juhlinnassa. Vieläpä monia päiviä vuodenvaihtumisen jälkeen.

Ensimmäinen vihreä tee ja ensimmäinen matcha. Sitä perinnettä eivät japanilaiset tunne.

Mutta henkilökohtaisesta näkökulmasta vuoden 2020 ensimmäinen vihreä tee, gyokuro uuden vuoden päivänä Fukuokassa jäänee mieleen hetkenä, jota ei voi sanoin kuvailla.

Oloni oli aamuyhdeksään valvotun yön ja muutaman tunnin unien jälkeen erittäin tokkurainen, mutta erittäin onnellinen – kuten Japanissa fiilikseni ovat muutenkin.

Ensimmäisen matchani nautin tammikuun ensimmäisenä viikonloppuna puolestaan Tokiossa.  Viehättävän Hama-rikyun puiston perinteinen teehuone oli kiinni, niin kuin monet muut paikat Tokiossa uudenvuoden lomakauden vuoksi.

Mutta puiston kioski tarjoili monenlaisia teesettejä.

Kun olimme kävelleet ystäväni kanssa ison puiston ristiin ja rastiin, päätimme pysähtyä matchalle.

Tokiossa on selvästi kalliimmat hinnat. Matchasetti maksoi 700 jeniä eli noin 5,90 euroa. Fukuokassa sen saa monessa paikassa 400 jenillä.

Tosin Tokion wagashi eli teemakeinen oli ainutlaatuinen. Se oli niin kaunis, että sen syöminen tuntui aluksi melkein pahalta.

Matcha maistui pehmeältä. Vaikka olen ollut Japanissa nyt kolme kuukautta, matchaa olen juonut enää harvoin. Ehkä noin seitsemän kertaa – eli en edes jokainen viikko. Suomessakin juon sitä useammin.

Hörppäilin juomaani hitaasti ja nautin talvisen puutarhan maisemasta sekä ystäväni hauskoista jutuista. Miten hyvältä tee maistuikaan ja aurinko tuntuikaan siinä puutarhan katoksen alla.

Olo tuntui niin onnelliselta, vaikka samaan aikaan vähän haikealta. Vietin viimeistä vuorokauttani Japanissa.

 

Olin lukenut etukäteen, että vuoden ensimmäiset päivät voivat olla hiljaisia Tokiossakin. Mutta en uskonut kaupunkia niin hiljaiseksi, kuin mitä se todellisuudessa oli viikonloppuna.

Moni tokiolainen vierailee kotiseudullaan uudenvuoden pyhinä tai lähtee ulkomaille, sillä kyseessä on yksi tärkeimmistä juhlista.

Hotellini sijaitsi Ginzassa ja tuolla vilkkaalla bisnesalueella oli meno kuin autiokylässä. Jo lentokenttämetrossa oli väljää, vaikka yleensä se on täyteen ahdettu.

Maksoin siististä ja varsin isosta Apa-hotellin huoneesta etukäteen 45 euroa; saman päivän tarjous olisi ollut tuona viikonloppuna 30 euroa.

Japanin pääkaupungin kadut olivat tyhjiä. Noin 80 prosenttia ravintoloista oli kiinni. Ovisssa oli uudenvuoden koristeita. Kuinkahan pitkään tuollaiset koristeet pysyisivät muuten ehjinä Suomessa?

Tämä saattaa olla oikeastaan hyväkin aika ensikertalaiselle vierailla Japanissa, ellei kaipaa lämpöä ja todella vilkasta menoa. Vuodenvaihteessa pääsee kurkistamaan japanilaisiin perinteisiin temppeleissä ja pyhäköissä, joissa sen sijaan on paljon väkeä.

Muuten Japanissa on melko rauhallista vuoden ensimmäisinä päivinä. Jopa Tokiossa.

 

Onneksi löysimme Hama-rikyun puiston, joka oli auki. Se oli minullekin ensimmäinen vierailu kyseisessä puutarhassa.

Alue on toiminut 1600-luvulta lähtien muun muassa metsästyspaikkana. Puiston iso lampi mukailee merenpinnan liikkeitä, jotka johtuvat vuoroveden vaihtelusta.

Vanhin havupuu on yli 300-vuotias.

Samaan aikaan puut oli peitetty ”kaulureilla”, ja pensaissa sekä kasvimaalla kukkivat monet kukat. Ruskan punaisia sävyjäkin oli vielä paikoitellen.

Taustalla oli monia pilvenpiirtäjiä ja yhdellä puutarhan sivulla voi nähdä myös Tokionlahden. Mikä mainio pakopaikka tämä onkaan tässä metropolissa.

Suurin vuodenaikaihme oli kirsikkapuun talvikukinta sekä tulevan kevään luumupuiden nuput.

Tämä puisto taitaa olla yksi kauneimmista kevään hanamin aikaan, mutta näin talvellakin se tarjoilee ihmeitä!

 

Kun kävin vuonna 2016 Japanissa, näin silloin elokuussa kukkivat kirsikkapuut Kiotossa. Sen jälkeen, 2018 ja 2019, olen nähnyt kaksi sakuraa vuodessa.

Tänä vuonna pääsen kokemaan toivottavasti päähanamin Fukuokassa myöhemmin keväällä.

Ystäväni mielestä kahden sakuran kokeminen vuodessa on taianomaista japanilaisillekin. Osa heistä uskoo, että silloin luonto yrittää hyvittää ja tarjota parastaan lohtua kaipaavalle, hän sanoi.

Miten kaunis uskomus, hurmaava puisto ja ihmeelliset kirsikankukat hiljaisen Tokion tammikuussa.

Kun on aamulla herännyt kolmelta Fukuokassa ja kävellyt päivän Tokiossa, jäivät tällä kertaa väliin jopa pääkaupungin kauniit talvivalot.

Nukahdin tyytyväisenä yhdeksän jälkeen ja näin vuoden ensimmäisen unen, jonka muistin aamulla.

Se oli kaunis uni se.

 

Vinkki!

Lähellä Hama-rikyun puistoa on mielenkiintoinen kapselirakennus, Nakagin.

Kisho Kurokawan suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1972. Tällä hetkellä sen noin 140 kapselista asuinkäytössä on noin 30–40. Loput ovat varastoja ja toimistoja.

 

 

3 comments

  1. Taidan jäädä kaipamaan nojatuolimatkojani ihastuttavien kuviesi parissa. Ilahduttavaa oli lukea, että keväällä matka Japaniin saa jatkoa. Osaat taitavasti rajata kuviisi aidon tunnelman Japanista. Melkein tunnen tuoksutkin. Kiitos näista tunnelmista, jään odottamaan jatkoa 🙂 ja tietenkin seuraavaa omaa matkaani.

    1. Oi, kiitos tästä kommentistasi, eMaarit!
      Kuukauden päästä olen takaisin jo Japanissa ja nojatuoli- sekä muut matkat jatkukoon.
      Ihanaa oman Japanin-matkan odotusta sinulle ja mukavaa vuoden 2020 alkua.

Kommentoi postausta alla

Discover more from Adventurista

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading