Tokiolainen Gen rakastui tamperelaisnaiseen ja opiskeli suomen kielen alle 2 vuodessa: ”Muutan Suomeen 2020”

”Moro. Mä olen Gen. Mitä sulle kuuluu?”

Näin tokiolainen Gen Takagi, 28, esittelee itsensä, kun tapaamme ensimmäisen kerran. Menemme shibuyalaiseen kahvilaan, jossa Gen kertoo tekevänsä usein suomen kielen tehtäviään.

Tavallisessa kahvilassa on muuten melko hiljaista arki-iltana kahdeksan maissa. Suurin osa asiakkaista istuu läppäri edessään. Kaveriryhmät ja pariskunnat keskustelevat hiljaisesti keskenään. Genin ja minun pöydästä kuuluu välillä melko äänekästä, suomenkielistä puhetta.

En voi millään käsittää, että Gen on opiskellut suomen kieltä vasta alle kaksi vuotta ja hän puhuu sitä niin sujuvasti.

Mikä on salaisuutesi uuden kielen opiskelijana, Gen?

– Tässä kuussa opiskelen vähintään kuusi uutta suomenkielistä sanaa kahdesti päivässä, eli kymmenessä päivässä opin 120 sanaa. Joskus ehdin työpäivän aikana katsoa satoja uusia sanoja samalla, kun editoin videoita. Nyt opiskelen myös aikamuotoja, Gen kertoo.

Hän listaa samalla tämän päivän sanojaan:

– Groteski. Tajuta. Lapsuus. Ohrapirtelö…

Genin suomen kielen innostus alkoi noin kolme vuotta sitten ja klassisella tavalla: hän tutustui Japanissa suomalaiseen vaihto-opiskelijaan ja rakastui. Nyt tyttöystävä asuu Tampereella, ja he pitävät yhteyttä muun muassa soittamalla ja viestittelemällä. Viime aikoina he ovat pelanneet myös samaa nettipeliä.

– Tapasimme Tinderissä. Viestittelimme ensin monista asioista ja kuukauden jälkeen menimme katsomaan japanilaista komediaa. Tyttöystäväni tykkää myös japanilaisesta komiikasta, eli hän taitaa tykätä minustakin, Gen sanoo.

Mikä on suomen kielen kaunein sana?

Gen kertoo sen ja muita suosikkisanojaan Adventurista-blogin seuraajille alla olevalla videolla:

”Haluan keskustella appivanhempieni kanssa”

Viimeisen kahden vuoden aikana Gen on käynyt viisi kertaa Suomessa. Tutuksi ovat tulleet niin Tampere, Turku, Helsinki, Pori, Äkäslompolo ja moni muu paikka. Ihan pian eli joulukuussa Gen matkustaa taas Suomeen ja viettää siellä uuteen vuoteen saakka.

– Tyttöystäväni kanssa juttelemme japaniksi. Mutta hänen vanhempansa eivät puhu japania, joten haluan oppia suomen kielen ja keskustella heidän kanssaan. Suunnitelmissani on myös muuttaa Suomeen reilun vuoden päästä eli vuonna 2020, kun tyttöystäväni valmistuu, Gen kertoo.

”Suunnitelmissani on muuttaa Suomeen reilun vuoden päästä eli 2020, kun tyttöystäväni valmistuu.”

– Vielä kolme vuotta sitten en tiennyt Suomesta muuta kuin saunan enkä välttämättä olisi osannut kohdistaa Suomea kartalla Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden kylkeen. Nyt olen melkein suomalainen, hän naurahtaa.

”Fanitapaamiset kannustavat myös kielen opiskeluun”

Kun Gen tapasi suomalaisen tyttöystävänsä, hänellä oli japaninkielinen Youtube-kanava. Pian tapaamisen jälkeen hän alkoi tubettaa suomeksi. Aluksi tyttöystävä tekstitti nämä videot.

Youtube-kanavallaan Gen on esitellyt avantoreissujaan sekä suomalaisia makeisia. Hän on kertonut myös mielenkiintoisia asioita suomalaisesta kulttuurista ja kielen opiskelusta.

Tokiossa Gen käy kerran viikossa Suomi-koulussa, jossa opettavat niin japanilainen kuin suomalainen opettaja. Sen lisäksi hän opiskelee kieltä joka päivä itsenäisesti vähintään kaksi tuntia. Muun muassa Instagram-tilillään hän kertoo oppimansa sanat kännykkäsovelluksen avulla. Lisäksi hän pitää sanalistaa vihossa sekä paperilapuilla.

– Kävin syyskuussa Suomessa ja tapasin monta faniani. Muun muassa kun olimme ravintolassa syömässä tyttöystäväni kanssa, tuntematon koulutyttö tuli luokseni ja halusi ottaa kuvia kanssani. Myös fanitapaamiset kannustavat opiskelemaan lisää suomen kieltä. Teen mielelläni sisältöjä suomalaisille ja kommunikoin heidän kanssaan.

”Haluan naurattaa suomalaisia”

Genin Youtube-kanavalla on tällä hetkellä yli 30 000 tilaajaa. Hän tekee Youtube-videon noin kerran viikossa. Aluksi hän käsikirjoitti videonsa, mutta nykyään hän tekee niitä spontaanimmin. Videon tekeminen on hänen mielestään hyvää treenausta kielen opiskelijalle; kun hän tekee viiden minuutin videon, hän puhuu sitä varten melkein puoli tuntia. Sitten hän editoi videonsa.

Video- ja äänisisältöjä Gen on tehnyt lapsesta saakka. Hän asui perheensä kanssa Pohjois-Japanissa Sendaissa lapsuutensa, kunnes he muuttivat Tokioon, kun Gen oli 9-vuotias. Ensin hän teki verkkoon podcasteja, sen jälkeen hän alkoi tehdä hauskoja videoita.

Nykyisin hän tekee työkseenkin videoita, mutta hänen työnsä – ei vielä ainakaan – ole tubetusta. Suomenkieliset videonsa hän tekee vapaa-ajallaan, mutta toivoo, että sen kaltaisesta sisällöntuotannosta tulisi hänen päätyönsä joskus.

– Haluan naurattaa ihmisiä ja minusta on kivaa, että voin naurattaa heitä. En voinut kuvitellakaan muutama vuosi sitten, että Youtube-kanavastani tulisi näinkin suosittu. Haluan, että minusta tulee noni-mestari. ”No niin” on mielestäni suomen kielen tärkein sana.

Tie noni-mestariksi alkoi Genin mukaan koomikko Ismo Leikolan avulla. Hän näki videon, jossa Ismo kertoi noni-ilmaisun eri merkityksistä, ja innostui siitä kovasti.

”Ensimmäinen sanani oli pumpulipuikko”

Suomen kielen opiskelusta vaikean tekee Genin mielestä muun muassa kielioppi ja sen monimuotoiset sanat – joita on myös paljon. Esimerkiksi ilmaisu ”kuusi palaa” voi tarkoittaa niin monta asiaa konkreettisesta puun tai oman kuun palamisesta aina kuuden ihmisen tulemiseen. Aiheesta on suosittu nettimeemikin, jossa kerrotaan muitakin merkityksiä ilmaisulle.

Ensimmäisen suomenkielisen sanan Gen oppi internetistä. Siellä hän oli törmännyt ”pumpulipuikkoon”, joka oli jäänyt hänen mieleensä, koska se kuulosti niin hauskalta. Myös hämähäkki ja pakaste ovat hänen mielestään hulvattomia sanoja.

– Tykkään suomalaisista ja Suomesta ja suomalainen kesä on parasta. On kiva mennä myös suomalaiseen kauppaan, kun voin sanoa myyjälle ”moi”. Japanissa asiakasta tervehditään ”irasshaimase”-sanalla, mutta siihen ei ole tarkoitus vastata mitään. Olen myös vähän kateellinen suomalaisille, koska he osaavat puhua englantia. Mekin opiskelemme koulussa englantia, mutta olemme ehkä liian ujona käyttämään sitä. Minäkin puhun suomea paljon paremmin kuin englantia.

”Olen vähän kateellinen suomalaisille, koska he osaavat puhua englantia.”

Pitkä pimeä talvi, salmiakki ja suomalainen ruoka ovat puolestaan sellaisia juttuja, joista Gen ei välttämättä niin välitä Suomessa. Hän tykkää enemmän japanilaisesta ruuasta, vaikkakin viime Suomen-reissulla hän oli maistanut maukasta porohampurilaista. Tulevalla reissulla hän haluaa kokeilla hiihtoa ja luistelua.

Välillä unohdan haastattelun aikana, että Gen on opiskellut suomea vasta vajaat kaksi vuotta. Puhun siis liian nopeasti, ja Gen kysyy heti ”mitä, mitä”. Mutta näin tapahtuu vain muutaman kerran pitkän haastattelumme aikana.

Joskus Gen saattaa vastata vahingossa suomen kielellä Tokiossakin. Näin kävi äskettäin, kun ulkomaalainen kysyi tietä hänen kotiseudullaan Tokion Shibuyassa. Siihen Gen vastasi ”hetkinen”, vaikka turisti ei ollutkaan suomalainen.

– Suomessa suomalaiset puhuvat lyhyesti ja nopeasti. Olet-sanasta tulee ”oot”. Odotan muuttuu ”ootan”-ilmaisuksi. Jo passikontrollissa Helsinki-Vantaan kentällä huomaan, että virkailijat puhuvat hiljaa ja nopeasti. Mutta Tampereella kaikki on toisin: siellä ihmiset puhuvat hitaasti, sanoo Gen ja ottaa moro-kyltin kainaloonsa lähtiessään opiskelemaan vielä illan suomitreenit.

Videopoimintoja Genin Youtube-kanavalta:

No comments

  1. Kiitos artikkelista. OnneaGenille ja tyttöystävälle.

    Positiivisuudesta ja ahkerasta opiskelusta saa itsekin kannustusta sekä muistutuksen arkeensa.

  2. Olipa mielenkiintoinen artikkeli. Lisää juttua näistä suomenkielen ulkomaisista tubettaja- taitajista. Näitä on kiva lukea!!

  3. Ihana juttu! Törmäsin joskus hänen videoihinsa, mutta sitten unohdin ne. Täytyykin käydä kurkkaamassa hänen kanavansa 🙂 Jotenkin se on aina yhtä mielenkiintoista tietää, mitä joku ulkomaalainen ihmettelee Suomessa ja suomen kielessä. Itse olen todella kiinnostunut Japanista, mutta en ole vielä päässyt matkustamaan sinne. Haluaisin myös kovasti oppia japania!

    1. Joo, Genillä on loistava Youtube-kanava ja päivittäistä Insta-tuotantoa.
      Yritän bongailla lisää näitä suomen kielen opiskelijoita Japanissa. Kiitos, kun kävit kommentoimassa, J.

      Ps. Duolingo on loistava alku japanin kielen opiskeluun kotosalla.

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: