”Miksi sisko märisee?” – herkkä hetki kiinalaisessa temppelissä

Pääsiäisen sanoma. Aasian onnellisuushormonit. Macaon temppelit ja pyhätöt.

Siinäpä on jo tarpeeksi liikutuksen aihetta.

Olen tällä viikolla kierrellyt monissa pyhissä paikoissa täällä Macaossa. Kaikki nämä kohteet ovat olleet erittäin kauniita ja mielenkiintoisia vierailualueita.

Kun aiemmin olen katsellut temppeleissä niiden visuaalisia yksityiskohtia sekä paikallisten menoa, joka opettaa paljon myös paikallisesta kulttuurista, olen nyt alkanut katsoa pyhiä paikkoja eri tavalla.

Kirkoista, temppeleistä ja jopa moskeijoistakin on tullut minulle reissuillani paikkoja, joissa voin helposti vaikka meditoida. Ennen kaikkea kuitenkin rauhoitun niissä ja sallin itselleni hiljaisen hetken – veljeni muistolle.

Macaolaisissa temppeleissä tuo hiljentyminen vaatii sinnikkyyttä, sillä niissä pyörii yleensä paljon (ja äänekkäitä) aasialaisturisteja. Ei ole täysin varmaa, että pyhästä paikasta löytyisi jokin rauhallinen nurkka.

Eikä tällä reissulla ole oikein ollut aikaakaan temppelihiljentymiseen. Aikataulumme on ollut erittäin tarkka. Olemme käyneet kohteissa todella ripeästi.

Olen toki ottanut kuvia macaolaistemppeleissä, mutta olen myös pyrkinyt nyt enemmän läsnä olevaan kuljeskeluun. Meditaatioon liikkeessä.

Pitkät päivät oikein huutavat näitä tilanteita, joissa voin olla hetken omia tai muiden ajatuksia.

Kauniit värit, kullatut kattoreunukset, suitsukkeet ja patsaat olen ikuistanut mieleeni suuremmalla kattauksella kuin kameraani. Samalla olen ajatellut hetken veljeäni, jonka kuolemasta tulee kesällä kolme vuotta.

Yhdessä temppelissä herkistyin yllättäen suitsukkeille, joita siellä poltettiin. En yleensä ole hajuherkkä, mutta tällä kertaa sain kovan yskänpuuskan. Samalla silmäni alkoivat vetistää.

Kosteat silmäni peittivät hyvin mielenliikkeeni. Itkeskelin siinä kiinalaisturistien keskellä myös kaipuutani. En oikein tiedä, kumpi tuli aiemmin, yskä vai itku.

Mutta ei sillä väliä.

Enemmän väliä on sillä, että antaa itkun ja ikävienkin ajatusten tulla – ja mennä. Sekä siirtyy sitten eteenpäin. Hetken annoin kuitenkin itselleni luvan vetistellä ja sillä hetkellä tuntui kuin kaikki se melu siirtyi jotenkin taustalle.

Mutta en ehtinyt itkeä kauan. Kuulin vanhan tutun lausahduksen päässäni: ”Miksi sisko taas märisee?”

Sen jälkeen vaihdoin nopeasti hymymoodiin ja yritin kuivata kyyneleet huomaamattomasti. Saatoin jopa naureskella niille ja yskäkohtaukselleni.

Onhan veljeni tullut monta kertaa mieleen täällä, myös muun muassa macaolaisilla kasinoilla ja villien taksikuskien kyydissä; niille mielikuville olen lähinnä hymyillyt.

Ylipäätään olen reissuilla onnellisimmillani ja täälläkin hymyillyt 99-prosenttisesti valveillaoloajastani.

Temppelit ja muut uudet jutut ovat niin hienoja kokemuksia, joista olen todella kiitollinen.

 

Kaksi temppelitärppiä Macaoon

  1. A-Ma
    Tämä on Macaon vanhin temppeli, 1400-luvulta. Portaiden päästä on kivat näkymät ja niiden varrellakin on paljon kaikenlaista katsottavaa.
    A-ma-temppelissä on vaikutteita niin buddhalaisuudesta kuin taoismista ja muista kansanuskonnoista.
  2.  Kun Iam 
    Kun Iam on yksi suurimmista ja vanhimmista buddhalaistemppeleistä Macaossa. Erittäin vihreäkin se on. Neljä ensimmäistä kuvaa alla ovat sieltä.
    Kävelymatkan päässä siitä on Macaon teekulttuurin talo ja viehättävä puutarha.

 

 

 

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: