Hojichaa suklaassa, jäätelössä ja jopa ginissä – joko tämä teetrendi nähdään pian Suomessakin?

 

Englantilaista mustaa teetä, taiwanilaista kuplateetä, rooibosta…

Japanilaisista trendikahviloista löytyy yleensä kaikkea muuta kuin paikallista vihreää teetä. Ochaa.

Japanilaiset suosivat selvästi erikoiskahveja sekä -teejuomia. Matcha- ja muut ochapaikatovat erikseen.

Mutta moni paikallinen nuori ei välitä perinteisestä vihreästä teestä lainkaan. Näin ovat teenviljelijät kertoneet niin Shizuokassa kuin Yamessa.

 

 

Erityisesti kuplatee on nyt hitti, ja täällä Fukuokassa näkyy usein jonoja kuplateepaikkoihin. Se on yleensä erittäin makeaa, taiwanilaista maitoteetä, jossa on pieniä tapioca-tärkkelyspalloja.

Nyt kirsikkapuun kukkien ja kevään ensimmäisen teesadon kunniaksi kauppoihin on ilmestynyt paljon vihreä tee -herkkuja.

Matchakeksejä, -suklaata, -popcorneja, -kakkuja, -vanukkaita… Kaikkia löytyy ympäri vuoden japanilaisista lähikioskeistakin, mutta valikoima on tänä keväänä suurempi kuin vaikkapa joulun aikaan.

Viime vuosina kaupallisen matchan rinnalle on noussut toinen vihreän teen laji, hojicha (näkyy myös kirjoitusmuotoa houjicha).

Hojicha on paahdettua vihreää teetä ja nykyisin erittäin arvostettua, vaikka aikoinaan tee keksittiin ihan muista syistä.

Jollakin teekauppiaalla taisi olla ylimääräisiä, vanhoja teelehtiä ja hän päätti hyödyntää ne paahtamalla. Yleensä hojichaa paahdetaan banchasta, kukichasta tai senchasta.

Paahtaminen vähentää joitakin vihreän teen ominaisuuksia.

Hojichan kofeiinipitoisuus on matala ja se sopii lapsillekin tai vaikkapa iltajuomaksi aikuiselle.

Maussa on paahteisuutta, hieman kahvimaisuutta, kenties savua ja pähkinääkin – riippuen hojichan valmistajasta.

Juoman väristä ei helposti pysty päättelemään, että se on vihreää teetä. Hojicha on yleensä kullanruskeaa.

 

 

Vaikka hojicha sopii hyvin jokapäiväiseksi teeksi, veikkaan, että siitä on pian tulossa trenditee.

Suomeen matchabuumi saapui monta vuotta muita maita myöhemmin, joten hojichankin tulo voi kestää vielä vuosia.

Ammattilaisten pitämissä teekaupoissa sitä kyllä on Suomessakin, mutta yleisesti se tunnetaan vielä todella huonosti Japanin rajojen ulkopuolella.

Mutta tilanne on toinen Japanissa.

Joissakin kahviloissa ja jopa lähikioskeissa, konbineissa, myydään täällä  hojichalatteja, jotka ovat kermaisen vaaleita. Perushojichaa saa ostettua halvalla kotiin.

Esimerkiksi matchaa edullisempi hinta voikin olla yksi tekijä, joka auttaa hojichaa leviämään kansainvälisesti.

 

 

Yksi trendi-indikaattori on myös se, että muun muassa Kitkat-patukoitakin saa nykyisin hojichan makuisina. Olen nähnyt niitä jo ainakin muutaman vuoden ajan japanilaiskaupoissa.

Paahdetun vihreän teen makua löytyy niin ikään jäätelöistä, leivonnaisista ja tietenkin jääteepullojen hulppeasta valikoimasta.

Jopa japanilaista giniä saa hojichan maulla höystettynä suoraan pullosta.

Fukuokassa on teekauppoja, jotka ovat erikoistuneet hojichaan. Tällä hetkellä suositussa hojichamaussa on ripaus kirsikkaa – hanamin kunniaksi.

Oma suosikkini on makeuttamaton hojichajauhe, jota ripottelen pehmeän tofun päälle. Yhdessä näistä muodostuu karamellimaisen makea elämys.

Seuraavaksi voisin kokeilla hojichaa mantelimaitoon. Kanpai!

 

1 comment

Kommentoi postausta alla

Discover more from Adventurista

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading