Fukuoka vs. Tokio! 15 syytä matkustaa pienempään japanilaiskaupunkiin

 

Minulta on kysytty paljon viime aikoina, että miksi valitsin Japanin kaikista kohteista Fukuokan.

Miten viihdyn täällä näin hyvin ja näin pitkään? Miksi en mennyt Osakaan tai Tokioon?

Olenkin jo kertonut, että vietin aikoinaan yhteensä 2,5 viikkoa Tokiossa ja Osakassa. Molemmissa on paljon vielä koettavaa ja tykkäsin niistä älyttömästi, mutta myönnän, että suurin syy taitaa olla tämä: minun on vaikea palata niihin, sillä tein tuon reissuni suoraan veljeni hautajaisten jälkeen.

Olin piipahtanut toki Fukuokassakin aiemmin, mutta tämä kaupunki jäi silloin niin pikaiselle tarkastelulle, että halusin takaisin. Koska rakastan kaupunkeja, kaikista Japanin hienoista paikoista valitsin sitten Fukuokan. Ja olen erittäin tyytyväinen, että olen viettänyt kolme viikkoa Kyushun saarella.

Miksi valintani on onnistunut ja miksi suosittelen Fukuokaa muillekin? Siitä kerron nyt 15 syytä:

  1. Fukuoka on halvempi paikka kuin Tokio. Kuten olen kuullut paikallisia haastatellessani, täällä ulkona syöminen ja vuokrat ovat paljon edullisempia kuin Tokiossa.
    Fukuokassa reppureissaajan budjetti kiittää.
  2. Erityisesti keväällä hanamin aikaan Japanissa on vaikea löytää tietyiltä paikkakunnilta majoitusta, ainakaan edullisesti. Fukuokassa oli enemmän majoitustarjontaa ja halvemmalla kuin Tokiossa, vaikka tämä on paljon pienempi paikka.
  3. Kun Japaniin matkustaa ensimmäistä kertaa, suosittelen silloin miettimään, olisiko Tokio kuitenkin parempi paikka aloittaa reissu. Sieltä löytyy koko japanilainen kulttuuri hyvine ja huonoine puolineen. Mutta jos yhtään empii esimerkiksi Tokion vilkkautta eikä tykkää niin isoista kaupungeista, paras vaihtoehto on silloin Fukuoka.
    Fukuoka ei ole Tokio eikä se ole Osaka, mutta se on moderni kaupunki mielettömine vaihtoehtoineen. Kaupungissa on noin 1,5 miljoonaa asukasta; Tokiossa vastaava luku on 13,5 miljoonaa, tosin suur-Tokion alueella arvioidaan asuvan 45 miljoonaa ihmistä.
    Fukuokan hallintoalueella eli prefektuurissa on puolestaan yli viisi miljoonaa asukasta.
  4. Sijainti on ihanteellinen, jos haluaa reissata muualle. Fukuokan reissulle voi yhdistää vaikkapa päiväreissun Etelä-Korean Busaniin, jonne pääsee lautalla. Tai täältä voi parissa tunnissa lentää Okinawalle tai jopa Taiwaniin tai Kiinaan. Ulkomaan kohteisiin on lyhyempi matka kuin pääkaupunki Tokioon. Ja Kyushun saarella on monia mielenkiintoisia paikkoja, joissa kannattaa käydä, kuten Dazaifussa ja Oitassa.
  5. Etelämmässä sijaitseva Fukuoka on yleensä hieman lämpimämpi paikka kuin Tokio ja täällä kukat kukkivat pidempään kuin pääkaupungissa. Kevät alkaa aikaisemmin ja syksyllä viilenee hitaammin. Appelsiinipuut ja palmut heiluvat merituulessa ympäri vuoden.
  6. Fukuokassa ei tarvitse jonottaa metroon niin kauan kuin Tokiossa. Eikä paljon muihinkaan paikkoihin, kuten suosituimpiin nähtävyyksiin. Elämisen rytmi on muutenkin levollisempi; sen huomaa vaikkapa kävelevistä ihmisistä. Osakassa ja Tokiossa paikalliset kipittävät kaduilla todella kovaa, kun taas Fukuokassa mennään paljon hitaammin.
  7. Lempparini: Kyushun saaren Yameon tunnettu matchastaan. Tokiosta pitää matkustaa pidemmästi lähimmälle vihreä tee -farmille.
    Fukuokassa on paljon kivoja kahviloita ja niissä on jotenkin rennompi tunnelma. Ilman jonoja sekä jatkuvaa kiirettä.

     

  8. Fukuoka on Japanin nopeimmin kasvava kaupunki. Se näkyy ja tuntuu ilmapiirissä, joka on erittäin moderni. Kaupunki yrittää helpottaa tänne tulevien yrittäjien elämää. Uudet, ulkomaiset start upit voivat hakea kaupungilta jopa avustusta vuokriinsa ja veroihinsa.
  9. Fukuoka on kompaktimpi kaupunki, josta kuitenkin löytyy kaikki tarvittava. Palvelut maksavat vähemmän eikä niitä toisaalta ole tarjolla ihan niin yltäkylläisesti kuin Tokiossa, joten valinnanvaikeus helpottuu. Turistejakin on vähemmän ja jotenkin kaupungin aitous korostuu, kun turistikrääsääkin myydään vähemmän.

     

  10. Rannat ja meri-ilmasto ovat paremmin tavoitettavissa Fukuokassa. Niitä on paljon ja ne ovat suosittuja, mutta ne sijaitsevat lyhyemmän ajomatkan päässä. Ja auringonlaskut japanilaiseen tapaan upeita. Katso video yllä tai täällä.
  11. Shoppailu on vaivatonta, kun paikat ovat niin lähellä toisiaan. Fukuokassa sijaitsee myös yksi Japanin suurimmista kauppakeskuksista, Canal City Hakata. Siellä on tällä hetkellä yli 250 kauppaa, ja lisää on tulossa. Canal City Hakata vaikuttaa kuin pieneltä kaupungilta, sillä kanaali kulkee sen läpi ja alue on levittäytynyt moneen rakennukseen.
  12. Puistot ovat Fukuokan sydän. Niitä riittää jokaisessa kaupunginosassa. Ohori-puisto on Fukuokan keskuspuisto ja sen varrelta löytyy kymmeniä eri toimintoja, alkaen japanilaisesta puutarhasta hanamin katseluun ja vanhojen linnaraunioiden tutustumiseen sekä teeseremonioihin. Paikalliset tulevat usein piknikille Ohori-puistoon ja nauttivat sen leppoisasta tunnelmasta.

     

  13. Jos japanilainen ruoka ei jostain syystä nappaa, niin Fukuokasta löytyy paljon kiinalaisia ja korealaisia keittiöitä. Ne ovat vaikuttaneet muutenkin Kyushun alueen ruokailuun. Mutta suosittelen paikallisia mereneläviä, jos pystyy syömään kalaa. Etenkin tonnikalasashimi on todellinen herkku!
  14. Tokio on levittäytynyt niin laajalle, että siellä voi hyvinkin kulkea 1,5 tuntia julkisilla liikennevälineillä paikasta toiseen – eikä välttämättä ole edes perillä. Kyushun saarella pääsee melkein toiseen päähän saarta kahdessa tunnissa.
  15. Fukuokalaiset ovat todella ystävällisiä ja leppoisia. Heillä ei mene turhaa aikaa ruuhkiin ja jonotuksiin, kuten tokiolaisilla. Ehkä heidän työpäivänsäkin ovat inhimillisemmän pituisia. Heihin on siis helppo tutustua, saada seuraa ja loistavia vinkkejä kaupunkiin.

 

Postauksen mustavalkoiset kuvat Fukuoka-tornista, huhtikuu 2018.

 

Kommentoi postausta alla

Discover more from Adventurista

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading