10 syytä, miksi yövyn matkoillani kotimajoituksessa

Hiljainen huone kivoilla näkymillä. Ylelliset kylpytuotteet. Ihanat, täysin sileät lakanat. Notkuvat aamiaispöydät. Minäkin kaipaan välillä näitä ja muita hotellielämyksiä, kun olen matkalla, mutta useimmiten majoituspaikkojeni pääkriteereinä ovat aivan toiset jutut. Ja niiden vuoksi päädyn yhä useammin reissuillani paikallisiin majataloihin.

Mitä nämä majatalojen puolesta puhuvat syyt sitten ovat minulle? Listasin tärkeimpiä asioita, jotka saavat minut valitsemaan kotimajoituksen paikallisessa majatalossa.

 1. Majatalot ovat edullisia
  Hinta on tärkeimmistä syistä, miksi majataloyöpyminen on alkanut viime vuosina kiinnostaa yhä enemmän minua.  Reissubudjettiini jää yksinkertaisesti enemmän rahaa, kun valitsen edullisemman majapaikan. Joskus majatalo saattaa olla yhden tähden hotellia kalliimpi, mutta siinä tapauksessa tarkastelen muiden asiakkaiden arvioita – ja päädyn useimmiten lopulta kuitenkin majataloon.
  Muun muassa sijainti ja huoneen koko ratkaisevat valintani; majatalon oma huone on usein paljon suurempi kuin saman hintainen hotelli- tai hostellihuone.
  Kun matkustan yksin ja jos majataloja ei ole tarjolla, silloin valitsen yleensä hostellin tai Air Bnb -kodin, ellei kyseessä ole todella edullisia hotellitarjouksia tai en bongaa loistavaa sohvasurffauspaikkaa.

  Ilmaisia lounaita ei ole, mutta joskus majataloissa voi olla ilmaisia grillilautasia, kuten tämä Maafushin bbq-tarjoilu.
 2. Majataloissa on oma rauha
  Hostellidormin saa yleensä majataloa edullisemmin, mutta useimmiten haluan oman huoneen. Kokonaan eri asia ovat sitten esimerkiksi ystävien kanssa jaetut mökki- ja hostellihuoneet, joissa viihdyn mieluusti.
  Nyt kun reissaan yksin, tiedän, että esimerkiksi Australiassa aion yöpyä suurimman osan ajasta hostellissa, koska reissukassani ei kestä maan kalliita hintoja. Ellen sitten löydä jostain yllättäen sopivanhintaista kotimajoitusta tai Air Bnb -kämppää, joiden hinnat muuten ovat Australiassa todella korkeita yksinmajoittuvalle.

  Joko mennään yöuinnille?
 3. Majatalossa saa yleensä seuraa halutessaan
  Vaikka tykkäänkin soolomatkoillani majoittautua omaan huoneeseen, pidän muiden ihmisten seurasta. Turisteja majoittavat majatalot ovat usein yhden tai useamman perheen tai koko suvun koteja. Niissä on aina joku paikalla ja aina joku on juttutuulella.
  Hostelleissa on sama meininki, mutta siellä yhteisöllisyys korostuu vieläkin enemmän, enkä nyt taida koko 9,5 kuukautta jaksaa asua kerrossänkyhuoneissa bilettävien reppureissaajien kanssa.

  Kuka on fonduejonossa seuraavaksi?
 4. Majatalossa saa seuraa joskus pyytämättäänkin
  Tosielämän kokemus täältä Maafushilta:
  Olin menossa yhtenä iltana suihkuun yhdeksän jälkeen, kun huoneeni ovella koputettiin. Malediivilaisperhe halusi kutsua minut grillijuhliinsa. Olin aluksi kieltäytyä koko kutsusta, sillä olin viettänyt päivän rannalla ja opiskellen, joten olin väsynyt. Mutta sadasosasekunnin pohdinnan jälkeen sanoin, että kiitos kutsusta, tulen mieluusti – suomalaiskavereiden kanssa ehtii viestitellä myöhemminkin.
  Onneksi menin mukaan juhliin, sillä paikalla oli 15 perheenjäsentä, hyvää musiikkia ja loistavaa ruokaa. Bileet kestivät yli puoleen yöhön ja sen jälkeen menimme vielä yöuinnille.

  Missä ovat parhaimmat sukelluspaikat? Entä halvimmat matkaliput? Ne ja monta muuta asiaa tiedetään majatalossa. 
 5. Majatalot ovat paikallisia infopisteitä
  Majataloissa näkee ja kuulee monenlaista. Matkustusvinkeistä yhteiskunnallisiin ongelmiin. Esimerkiksi tällä viikolla olemme iltaisin puhuneet monenlaisista Malediiveja koskevista asioista majatalon perheeni kanssa:
  1. Paikallisten nuorten huumeongelmista
  2. Laillisesta polygamiasta
  3. Malediivilaisten maailmanennätyksestä erotilastoissa
  4. Tabuista, joista paikalliset eivät halua puhua, kuten pedofiliasta ja homoseksuaalisuudesta
  5. Paikallisesta vankilasta, joka löytyy tuolta saaren toisesta päädystä
  En usko, että olisin tällaisista asioista päässyt keskustelemaan missään
  viiden tähden hotellissa henkilökunnan tai muiden vieraiden kanssa. Majatalojen väki on yleensä supersosiaalista, ja sehän sopii noin 99-prosenttia ajasta minulle.

  Kuvassa illalliskeskustelun aiheena ollut Maafushin vankila. 
 6. Majatalot ovat persoonallisia
  Minimalistina rakastan selkeitä valkoisia linjoja, mutta niitä harvoin löytää majataloista, vaikka kuinka yrittäisin etsiä hakupalvelujen kuvista ne vaaleimmat huoneet. Yleensä vierashuoneet ovat kuitenkin erittäin pelkistettyjä; persoonallisempaa sisustusta näkee helpommin majatalon yhteisissä tiloissa, kuten oleskelutilassa tai keittiössä. Otankin majataloyöpymiset seikkailuina, joissa pääsee kurkistamaan ihmisten koteihin ja ehkä poimimaan uusia sisustusvinkkejä sekä oppimaan paikallisesta asumisesta. Toisinaan on kiva maksaa kunnon hotellihuoneesta, jos tietää, että siellä ehtii viettää aikaakin. Mutta yleensä olen päivät menossa ja käytän huonettani vain nukkumiseen ja korkeintaan somessa roikkumiseen, joten tavallinen kotihuonekin kelpaa.

  Pieni sydän lämmittää matkaajaa. 
 7. Majatalojen sijainti on loistava
  Haluan matkoillani olla siellä, missä tapahtuu eniten. Parhaimmat hotellit ovat yleensä aivan keskustassa, mutta majatalot sijaitsevat siellä, missä paikallisilla on omia menojaan.
  Rantakohteissa majatalot löytyvät usein parhaimmilta paikoilta, sillä kaikki paikat eivät salli esimerkiksi hotellien rakentamista aivan rannan tuntumaan, kun taas majataloilla on lupa olla siellä. Esimerkiksi Havannassa parhaat näkymät sain nauttia majatalosta, jonka viidennestä kerroksesta avautui ikkuna merenrantaan.

  Miksi maksaa vastapäisestä resortista monta kertaa kalliimpaa hintaa, kun majatalon ovesta näkyy tällainen maisema?
 8. Majatalot ohjaavat seuraavaan majataloon
  Majatalojen pitäjät osaavat suositella niin aktiviteetteja sekä seuraavia yöpymiskohteita. Balilla olen löytänyt parhaimmat majatalot edellisten suosittelemina. Ja vastaanotto on ollut niissä erittäin sydämellinen, niin kuin vanha ystävä tulisi kylään.

  Pyykkipäivä, raikkaan tuoksun päivä! 
 9. Majatalot ovat puhtaita
  Ihmiset asuvat kodeissaan, joita he tarjoavat turisteille. Siksipä he huolehtivat myös majatalojen siisteydestä. Useimmiten majatalo on myös osoittautunut erittäin puhtaaksi yöpymispaikaksi. Majataloissa saattaa joutua jakamaan kylpyhuoneen jonkun kanssa, mutta se on yleensä paljon siistimpi kuin hostellien yleiset kylppärit.
  Mosambikissa jouduin kerran majoittautumaan hotellinpitäjän omaan kotiin, koska kaikki ryhmämatkamme jäsenistä eivät mahtuneet hänen kahteen hotelliinsa. Aluksi tuo eristäytyminen matkaseurueestani harmitti, mutta kun pääsin omistajan kotiin, olin supertyytyväinen. Tunkkaisen ja repaleisen hotellihuoneen sijaan sain erittäin tyylikkään ja puhtaan makuuhuoneen, jossa oli ihana iso sänky ja täydellinen ilmastointi.

  Tossut pois, ruoka-aika!
 10. Majataloissa voi osallistua päivittäisiin aktiviteetteihin
  Jos lomalla tulee hetki, ettei oikein tiedä, mitä tänään tekisi, majatalosta kyllä saa vinkkejä toimintaan. Tai sitten voi tarjoutua auttamaan tai ainakin katsomaan vierestä, kun vaikkapa paikalliset naiset kutovat sisustustekstiilejä tai valmistelevat illan ruokaa. Samalla oppii paljon paikallisesta kulttuurista ja tavoista. Malediiveilla olen muun muassa päässyt kotimajoituksessani tutustumaan paikalliseen mausteidenkäyttöön – jota harrastetaan muuten paljon.

  Maustelautanen ruuan jälkeiseen suunraikastukseen.
 11. + Majataloissa on hyvää ruokaa
  Listani bonuksena, mutta ei sentään vähäisempänä, tulee ruoka. Siinä missä hotelliravintoloiden kokit saattavat itse kieltäytyä syömästä asiakkailleen tekemäänsä ruokaa, majataloissa kaikki syövät samaa ruokaa. Semmoista perheenäitien valmistamaa lohturuokaa, turvallista ja maukasta.
  Välillä yöpymissäni majataloissa aamiainen on kuulunut yöpymisen hintaan, välillä siitä on pitänyt maksaa erikseen. Toisinaan heillä on ollut illallislistojakin, joista olen kokeillut joitakin ruokia, ja toisinaan minulle on yllättäen tarjottu ruokaa sekä kutsuttu erilaisiin juhliin. Viimeksi eilen vietimme Maafushin majatalossa suklaafondueiltaa!

Jutun kuvat ovat maafushilaisista majataloista Royal Pearl Inn ja Sun shine view, joissa majoitun ihan omalla kustannuksellani.
Pääkuvassa Pearl Innin suosikkipaikassani (merenrannan lisäksi) eli talon katolla majatalon omistajan käly, Isha.       

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: